Cel mai mare spital de boli pneumologice din România, Marius Nasta, poate fi închis oricând: Nu are autorizaţie sanitară de funcţionare de peste două luni

Cel mai mare spital de boli pneumologice din România, Marius Nasta, poate fi închis oricând: Nu are autorizaţie sanitară de funcţionare de peste două luni
Sursa Foto: Hepta

Cel mai mare spital de boli pneumologice din România, Institutul Marius Nasta din Bucureşti, poate fi închis oricând. Și asta pentru că de două luni şi jumătate nu are autorizaţie sanitară de funcţionare.

Spitalul Marius Nasta primește anual peste 40.000 de pacienți

Marius Nasta riscă să piardă finanțarea de la Casa de Sănătate. În continuare, 3 săli de operație și 3 saloane complet modernizate rămân închise, în timp ce medicii sunt nevoiți să opereze în doar două săli.

Aceasta duce la amânarea constantă a pacienților cu tuberculoză și cancer pulmonar din cauza lipsei de locuri disponibile, relatează digi24.ro.

„Spitalul nu are autorizație sanitară de funcționare valabilă la acest moment. Ea a expirat și nu este realizată, deși am depus toate documentele necesare în vederea realizării, inclusiv cerere de asistență cu două luni jumate înainte de momentul în care a expirat”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.

Autorizația emisă de Direcția de Sănătate Publică București și-a pierdut valabilitatea pe 30 august 2024. Începând din 2018, avizul a fost acordat cu observația că sunt necesare anumite modificări, printre care instalarea unui sistem de ventilație în blocul operator pentru a preveni infecțiile.

În 2022, conducerea spitalului, împreună cu mai mulți specialiști, a elaborat un proiect pentru modernizarea rețelelor electrice, a sistemelor de fluide medicale, a instalațiilor de detecție a incendiilor și a ventilației. Spitalul a reușit să obțină 10 milioane de lei de la Ministerul Fondurilor Europene pentru aceste lucrări.

Lucrările au început în luna iunie 2023 şi s-au încheiat în urmă cu o jumătate de an

Montarea instalaţiilor a deteriorat, însă, pereții, așa că spitalul a căutat și a găsit sponsorizări și a mai modernizat încă 3 săli de operaţie şi 3 saloane cu 9 paturi de terapie intensivă.

Din păcate, modernizările s-au făcut într-o clădire veche și una dintre prevederile cerute de DSP nu a putut fi respectată. Mai precis, înălţimea din sala de operaţie să fie de 3,2 metri.

Mai mult, după montarea instalaţiilor de ventilare, are sub 3 metri. Motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică București nu a eliberat autorizaţia de funcţionare.

Probleme sunt mai multe, iar singura rezolvare ar fi demolarea actualei clădiri și construirea unui spital nou. Cum acest lucru este imposibil, medicii sunt obligați să opereze în sălile aprobate de DSP și astfel că pacienții sunt puşi pe liste de aşteptare.

În luna mai a acestui an, după finalizarea lucrărilor de modernizare, spitalul a solicitat sprijin de specialitate din partea DSP București pentru efectuarea unor verificări. Această solicitare nu a primit răspuns.

De asemenea, cererea DSP București adresată Ministerului Sănătății, referitoare la pașii necesari pentru obținerea autorizației de funcționare, a rămas fără ecou.

În condițiile în care autoritățile nu au oferit clarificări timp de șase luni cu privire la respectarea legislației în clădirile cu infrastructură învechită, managerul Institutului Marius Nasta a decis să se adreseze instanței și a înaintat o sesizare și către Avocatul Poporului.

Deoarece nici restul spitalului nu deține o autorizație de la DSP, Casa de Sănătate poate suspenda oricând finanțarea acestuia, ceea ce ar putea duce la întreruperea activității.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`