Cel mai mare aisberg din lume, cu o suprafață de 4.000 de km pătrați, se mișcă din nou, după 30 de ani

Cel mai mare aisberg din lume, cu o suprafață de 4.000 de km pătrați, se mișcă din nou, după 30 de ani
Cu o suprafață de aproape 4.000 de km pătrați, este de peste două ori mai mare decât Londra, sursă foto: captură YT

Cel mai mare aisberg din lume s-a pus în mișcare, după mai bine de 30 de ani în care rămăsese blocat pe fundul oceanului.
A23a, așa cum se numește, s-a format coasta Antarcticii în 1986, dar aproape imediat s-a scufundat în Marea Weddell pentru a deveni, în esență, o insulă de gheață.

Cu aproape 4.000 de km pătrați, este de peste două ori mai mare decât Londra

Placa de gheață are o grosime de aproximativ 400 m. Prin comparație, London Shard, cel mai înalt zgârie-nori din Europa, are doar 310 m înălțime.

A23a a făcut parte din grupul de aisberguri de pe platforma de gheață Filchner a Continentului Alb. La acea vreme, găzduia o stație de cercetare sovietică. Moscova a trimis o expediție pentru a recupera echipamentul din baza Druzhnaya 1, temându-se că se va pierde. Aisbergul A23a a început să dea semne de mișcare pentru prima dată în 2020.

„Am întrebat câțiva colegi dacă a existat vreo modificare a temperaturii apei care ar fi putut provoca acest lucru, dar consensul este că pur și simplu i-a venit vremea”, a spus dr. Andrew Fleming, expert în teledetecție din Marea Britanie.

„S-a blocat în 1986, dar în cele din urmă avea să scadă (în dimensiune) suficient pentru a pierde aderența și a începe să se miște. Am observat prima mișcare în 2020.” A23a s-a mișcat mai rapid în ultimele luni, mânat de vânturi și curenți, iar acum trece de vârful nordic al Peninsulei Antarctice.

Sateliții vor continua să urmărească noul iceberg, la fel cum au făcut și cu A-68A, ghețarul care era până acum considerat cel mai mare din lume.

În 2021, topirea unui aisberg la o distanţă de 4.000 de kilometri nord de locul unde s-a desprins de banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, dând naştere unor temeri cu privire la impactul asupra ecosistemului și așa foarte fragil.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`