Cel mai frumos drum din lume, Transfăgărășanul, împlinește 49 de ani de la inaugurare. Ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu dar acesta a refuzat

Cel mai frumos drum din lume, Transfăgărășanul, împlinește 49 de ani de la inaugurare. Ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu dar acesta a refuzat

Considerat de către Jeremy Clarkson, fost realizator al emisiunii Top Gear, drept „cel mai frumos drum din lume“, Transfăgărășanul se remarcă prin serpentinele sale și prin peisajul superb și împlinește, marți, pe 20 septembrie, 49 de ani de la inaugurare.

Inițial, drumul ar fi trebuit să poarte numele lui Nicolae Ceaușescu, dar acesta a refuzat

Drumul face legătura între cele două provincii istorice, Muntenia și Transilvania. Cu o lungime de aproximativ 151 de kilometri, Transfăgărășanul începe în localitatea Bascov (Argeș) și se termină în apropierea localității Cârțișoara (Sibiu).

În data de 10 decembrie 1969, Consiliul de Miniștri a aprobat executarea drumului din Munții Făgăraș, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Marele asalt a avut loc la începutul anului 1970, lucrările fiind atribuite trupelor de geniu ale Armatei Române, arată Adevărul.

Astfel, pe 10 martie 1970, Regimentul 52 Alba Iulia începe să lucreze dinspre nord, iar Regimentul 1 Râmnicu-Vâlcea dinspre sud, în zonele montane înalte.

Între 1970-1974, pentru Transfăgărășan s-au folosit aproximativ 6.250 tone de explozibil, fiind realizat un volum de peste patru milioane metri cubi de rocă.

Drumul a fost inaugurat la 20 septembrie 1974, fiind prezent și Nicolae Ceaușescu. Deși ar fi trebuit inițial să poarte numele său, acesta a refuzat, iar drumul a devenit Transfăgărășan, sursă foto: captură YT

În anul 1994, odată cu lansarea cărții sale, Nicolae Mazilu declara: „Parafrazându-i pe frații noștri italieni, mi-aș permite și eu să exclam: , precum și îndemnul: ”.
Pe 7 aprilie 1974, s-a realizat străpungerea Munților Făgăraș, fiind realizată trecerea între sudul Transilvaniei și nordul Munteniei.

Pentru realizarea tunelului Capra-Bâlea, care are o lungime de 887 m, s-au folosit 20 tone de dinamită, fiind excavaţi peste 41.000 metri cubi de rocă. Este tunelul din România situat la cea mai mare altitudine.

La peste 2040 m înălțime, nea Grigore, cabanierul de la Bâlea, le ducea învingătorilor de la tunel flori și o sticlă de șampanie.
Drumul a fost inaugurat la 20 septembrie 1974, fiind prezent și Nicolae Ceaușescu. Deși ar fi trebuit inițial să poarte numele său, acesta a refuzat, iar drumul a devenit Transfăgărășan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`