Cel mai bun mușchiuleț de porc la cuptor. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Publicat: 30 12. 2021, 17:39
Foto simbol: Pixabay.com

Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta unui preparat cu care reușește mereu să impresioneze în bucătărie, respectiv friptura de porc la cuptor.

Se pare că unul dintre secretele lui chef Scărălătescu este acela că muschiulețul de porc la cuptor trebuie să fie rumen la exterior și moale, fraged și suculent la interior.

Secretele rețetei lui chef Cătălin Scărlătescu

Chef Scărlătescu este de părere că foarte multă lume nu știe exact ce înseamnă „mușchi“, fiind introdusă în această categorie orice bucată de carne fără os, fie că este vorba despre pulpă sau spată.

Muschiulețul „adevărat“, care se folsoește pentru rețeta lui chef Cătălin Scărlătescu este cel paravertebral, adică acel mușchi care se află de-o parte ș ide alta a coloanei vertebrale, potrivit bzi.ro.

Un alt secret al lui chef Cătălin Scărlătescu în alegerea mușchiulețului pe care îl va găti este ca acesta să aibă un strat subțire de grăsime atașat de membrane. El nu condimenteaz[ mușchiulețul de porc înainte de gătire. Astfel, carnea va fi proaspătă, fragedă și suculentă.

Pentru această rețetă, chef Scărlătescu folsoește un mușchiuleț de porc întreg, ce are aproxiamtiv 500-600 g, o lingură de ulei de măsline, sare grunjoasă, piper negru proaspăt măcinat, 40 g unt, cimbru proaspat, o linguriță de muștar de Dijon și 2 căței de usturoi feliat subțire.

Mod de preparare

Înainte de preparare, mușchiulețul de porc se șterge bine cu servețele de hârtie. Cuptorul se încinge la 180 de grade, iar mușchiulețul de porc se îndoaie la capătul mai subțire și se fixează legând-o cu o sfoară. Așa se obține un cilindru cu grosime oarecum constantă. Pe urmă se stropește cu ulei de măsline, „se masează“ bine, după care se lasă să se odihnească preț de câteva minute.

Între timp, se pune la încins o tigaie mare, fără ulei. În tigaia bine încinsă se pune mușchiulețul de porc  și se prăjește la foc iute timp de 2 minute pe fiecare parte. Apoi, chef Scărlătescu lasă 30 de secunde la prăjit fiecare laterală rămasă neprăjită.

Ulterior, se mută mușchiulețul într-o altă tigaie și se aduagă și sucurile din tigaia în care a fost prăjit, se condimentează pe toate părțile și se unge cu muștar, se presară chimenul și se adaugă feliile de căței de usturoi. Deasupra se pun câteva bucățele de unt și se bagă în cuptorul încins la 180 de garde.

Se lasă la cuptor aproximativ 10 minute, cel mult 13 dacă vreți să fie un pic mai bine făcut.

Când este gata, se scoate din cuptor și se presară frunzulițe proaspete de cimbru și se acoperă lejer cu o folie de aluminiu. La final, mușchiulețul de porc se taie și se poate servi.

Feliile trebuie să fie roz la mijloc, suculente, delicate. Drept garnitură puteți folosi cartofi și/sau salată verde, salate mixte, roșii sau ardei copți.