România a ocupat anul acesta locul patru în lume la Olimpiada de Matematică. Niciunul din cei şase membri ai lotului nu vrea să rămână în țară. Ei sunt atrași de dotările universităţilor din afară, dar şi de posibilităţile pe care le au după absolvire.
David e cel mai bun din lume la matematică. El a luat aurul la Olimpiada Internaţională din Japonia, cu punctaj maxim.
„Secretul succesului e consistenţa. Trebuie să lucrezi constant, să nu te dai bătut. Sfatul pe care îl dau eu este să lucraţi din pasiune pentru că dacă lucrezi forţat şi dacă nu lucrezi din pasiune nu o să îţi mai placă ce faci”, a spus David, pentru Observator News.
El și-a descoperit de mic pasiunea pentru matematică și acum e elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Matematică din Bucureşti.
„Eu plănuiesc să studiez în străinătate, în special în America. Am aplicat la facultate, aştept răspunsul de la Harvard. Au dotaţii foarte bune, au profesori foarte buni, dar cred că cea mai bună chestie este competiţia. Părerea mea este că îţi trebuie un mediu care să te stimuleze”, a mai afirmat tânărul.
La fel ca David, mulți elevi români cu reușite extraordinare vor să plece în străintate, atrași de programele universitare din afară, dar și de perspectivele de angajare de după.
„Cei mai mulţi dintre ei pleacă în străinătate, poate 1 la 20-30 să mai rămână în România şi undeva după anul 3 de facultate şi aceştia vor pleca. În străinătate, aceştia au condiţii de top, cu facultăţi de renume mondial. Şi mai trist e că mulţi dintre ei nu se mai întorc apoi în România”, a declarat Flavian Georgescu, profesor de matematică.