Cei mai mulți liceeni români sunt orientaţi spre stânga axei politice și vor ca statul să ofere condiții mai bune tuturor

Cei mai mulți liceeni români sunt orientaţi spre stânga axei politice și vor ca statul să ofere condiții mai bune tuturor
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu realizat de World Vision România și citat de Agerpres arată că cei mai mulți liceeni sunt orientaţi spre stânga axei politice şi vor ca statul să se implice masiv în asigurarea bunăstării.

Peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure sănătate de calitate tuturor

Astfel, peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure sănătate de calitate tuturor, indiferent de venituri, vor ca statul să asigure educaţie de calitate și vor ca statul să garanteze drepturile egale ale cetăţenilor.

La polul opus, cea mai mare parte dintre temele care vizează drepturile şi libertăţile individuale sunt ”disputabile, respectiv constituie elemente de dezbatere între tineri, subiecte de interes în care opiniile nu sunt congruente, cele mai intens disputate teme fiind armata obligatorie, cel puţin în rândul băieţilor (56% împotrivă, 44% pro), cenzura pe internet (55% împotrivă, 45% pro) şi legitimarea homosexualităţii ( 53% pro, 47% împotrivă).”

Una dintre cele mai interesante constatări ale acestui studiu este diferenţa semnificativă între fete şi băieţi în ceea ce priveşte orientarea valoric-ideologică.

”Pe de o parte avem fete care afirmă tot mai accentuat valori ale drepturilor individuale, care reflectă opinie privind rolul femeii, drepturile minorităţilor sexuale, libertatea de exprimare, iar pe de altă parte avem băieţi care îmbrăţişează atitudini mai conservatoare cu privire la aceste aspecte.” – se mai arată în studiul World Vision România.

Nu în ultimul rând, 82% dintre liceeni cred că votul lor contează sau va conta.
Nivelul perceput de informare a tinerilor liceeni cu privire la rolul şi prerogative principalelor funcţii politice este sub-mediocru cu o medie de 4,58 puncte pe o scală de la 1 la 10.

Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale studiului „Profilul ideologic al liceenilor din România”.

Studiul are un eşantion de 575 de liceeni din 34 de judeţe din toate regiunile ţării, inclusiv Bucureşti-Ilfov, atât din mediul urban cât şi din mediul rural.

Orientarea ideologică a liceenilor

Majoritatea tinerilor liceeni (78%) sunt orientaţi valoric spre stânga.

35% dintre aceştia sunt adepţi ai unui stat protecţionist, în care drepturile individuale să fie garantate, prioritare, respectiv un stat al bunăstării cu elemente protecţioniste semnificative şi libertate de manifestare individuală la fel de semnificativă.

43% dintre tineri au o orientare moderată din perspectiva axei libertarianism – autoritarianism, respectiv un echilibru între drepturi şi obligaţii pe fondul unor politici sociale accentuate din partea statului.

Ponderea extremismului politic în rândul tinerilor este relativ scăzută atât în ceea ce priveşte extrema stângă (comunism)- aproximativ 7%, cât şi extrema dreaptă (fascism) 1%.

Aproximativ 13% dintre liceeni se poziţionează în zona central a compasului politic, cu diferite accente pe scala libertăţilor individuale, fiind în special centraţi pe problematici ecologice.

Majoritatea liceenilor vor ca statul să se implice masiv în asigurarea condiţiilor de viaţă mai bune

Peste 90% dintre liceeni vor ca statul să asigure sănătate de calitate tuturor, indiferent de venituri, vor ca statul să asigure educaţie de calitate, vor ca statul să garanteze drepturile egale ale cetăţenilor

Drepturile şi libertăţile individuale, teme care au creat dezbateri
Cea mai mare parte dintre temele care vizează drepturile şi libertăţile individuale constituie elemente de dezbatere între tineri, subiecte de interes în care opiniile nu sunt congruente, cele mai intens disputate teme fiind armata obligatorie, cel puţin în rândul băieţilor (56% împotrivă, 44% pro), cenzura pe internet (55% împotrivă, 45% pro) şi legitimarea homosexualităţii ( 53% pro, 47% împotrivă).

77% dintre tineri consideră că mediul trebuie protejat cu orice preţ.

60% dintre liceeni sunt de părere că avortul este un drept al femeii care ar trebui garantat în orice situaţie.

40% sunt împotrivă considerând ca avortul poate fi permis doar când viaţa mamei este în pericol.

Evident între fete şi băieţi diferenţele sunt semnificative statistic, două treimi dintre fete poziţionându-se în prima categorie de răspunsuri, 44% dintre băieţii de liceu susţinând mai degrabă interzicerea avortului la cerere.

89% dintre tinerii liceeni consideră că fiecare cetăţean poate face ceva pentru dezvoltarea ţării.

86% dintre liceeni consideră că ajutoarele sociale pentru cei nevoiaşi ar trebui menţinute sau crescute.

Opinia fetelor este mai accentuată în acest sens. Ponderea celor care consideră că ajutoarele pentru săraci ar trebui eliminate este aproape dublă în cazul liceenilor din urban în comparaţie cu mediu rural ca urmare a diferenţei de experienţă socială/ nivel economic dintre cele două medii.

70% dintre liceeni consideră că dreptul la vot ar trebui garantat pentru toţi (vot universal).

96% dintre liceeni consideră că serviciile medicale ar trebui să aibă calitate înaltă pentru toţi, indiferent de veniturile de care dispun.

65% dintre liceeni sunt împotriva pedepsei cu moartea ca modalitate legală de pedeapsă.

94% dintre tineri consideră că statul ar trebui să investească mai mult in sistemul public de educaţiei astfel încât să se asigure o calitate ridicată pentru toţi copiii.

87% dintre liceeni consideră că o femeie poate fi considerată de succes, chiar dacă nu este gospodină sau mamă.

Ponderea băieţilor care cred că o femeie poate avea carieră, dar datoria ei principală este să fie gospodină şi mamă este de trei ori mai mare decât a fetelor care afirmă acest lucru.

Favorabilitatea pentru aprecierea femeii pentru alte calităţi decât cele casnice sau materne creşte odată cu vârsta respondentului şi este relativ similară în mediul urban şi rural.

76% dintre tineri cred că principalul scop al corporaţiilor ar trebui să fie bunăstarea generală nu profitul acţionarilor.

Principalele valori pe care un tânăr, o tânără trebuie să le aibă în viaţă, în opinia liceenilor sunt grija faţă de ceilalţi (25%) şi respectarea regulilor (ordinea şi dreptatea (21%). 67% dintre liceeni (două treimi) cred că dragostea/ o familie/ un parteneriat împlinit este ceea ce i-ar face fericiţi în viaţă.

16% dintre tineri cred că banii sunt cei care contribuie majoritar la fericirea individuală, pentru 10% puterea este cea care contează, iar pentru 6% faima, recunoaşterea socială este elementul central al fericirii.

Fetele sunt mai mature decât băieții

Una dintre cele mai interesante constatări ale acestui studiu este diferenţe semnificativă între fete şi băieţi în ceea ce priveşte orientarea valoric-ideologică, diferenţă de gen care se dovedeşte mai semnificativă decât diferenţa de mediu rezidenţial.

Pentru 16 din cei 20 de indicatori utilizaţi în conturarea compasului politic, diferenţele între fete şi băieţi sunt semnificative. Pe de o partea avem fete care afirmă tot mai accentuat valori ale drepturilor individuale, care reflectă opinie privind rolul femeii, drepturile minorităţilor sexuale, libertatea de exprimare, pe de altă parte avem băieţi care îmbrăţişează atitudini mai conservatoare cu privire la aceste aspecte.

Diferenţele ideologice pe criterii de gen în interiorul aceleaşi generaţii au potenţialul de a crea disonanţă pe piaţa relaţională, inclusiv maritală. Tinerii se regăsesc valoric mai puţin cu persoane de gen opus în interiorul aceleiaşi generaţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`