Ceferiștii fac presiuni pentru declanșarea grevei generale. Lider sindical: „Suntem singura țară din UE care are buget de venituri și cheltuieli pe anul 2023 aprobat în luna noiembrie” (VIDEO)

Ceferiștii fac presiuni pentru declanșarea grevei generale. Lider sindical: Suntem singura țară din UE care are buget de venituri și cheltuieli pe anul 2023 aprobat în luna noiembrie (VIDEO)
Sursa foto simbol: Facebook / CFR

Președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Gabriel Rodrigo Maxim, a declarat duminică în emisiunea Drumurile noastre, cu  Ștefan Etveș, că ceferiștii sunt deciși să declanșeze greva generală dacă nu se va aproba miercuri un memorandum în Guvern prin care CFR Infrastructură și CFR Călători să fie execeptate de la măsurile de austeritate:

„Domnul ministru Grindeanu trebuie să potolească ceferiștii, aceștia fac o presiune foarte mare pe sindicate, atât pe cele de la CFR Infrastructură, cât și pe cele de la CFR Călători. Sunt două situații diferite, cele de la CFR Infrastructură pot să facă grevă generală pentru că nu mai au contract colectiv de muncă din 26 mai 2023 și se poate în data de 29 dacă nu se aprobă Memorandumul atât pentru CFR Călători, cât și pentru CFR Infrastructură să fie exceptate de la Legea austerității pentru că ceferiștii nu pot să înțeleagă. Au o lege valabilă pe salarizare de la 1 ianuarie 2023, au ajuns până la sfârșitul lunii noiembrie până s-a aprobat bugetul, nu au putut să își negocieze grila de salarizare până în noiembrie pentru că nu au avut buget de venituri și cheltuieli. Acum au buget aprobat dar au legea austerității care nu le dă voie. Nu poți să ai două salarii unice, la toate funcțiile de execuție și la funcțiile de conducere. Ceferiștii sunt hotărâți. S-a anunțat data de 29 pentru a se vedea dacă se trece acest Memorandum prin ședința de Guvern. Dacă nu se trece Memorandumul vor sta trenurile”.

Liderul sindical a mai precizat că abia în luna noiembrie cele două companii, CFR Infrastructură și CFR Călători au avut buget de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul 2023. Practic până acum nu au existat bani pentru efectuarea unor lucrări uzuale pe căile ferate pentru siguranța traficului feroviar, precum îndepărtarea copacilor:

„Suntem singura țară din UE care are buget de venituri și cheltuieli pe anul 2023, atât la CFR Călători, cât și CFR Infrastructură aprobat în 16 noiembrie 2023. Deci neavând buget de venituri și cheltuieli nu au fost bani pentru a se face lucrări corespunzătoare, să nu avem copaci căzuți pe linie, să se ridice restricțiile de viteză, limitările de viteză, pentru a repara locomotivele și vagoanele care rămân defecte în parcurs. Mai multe locomotive se defectează decât se repară neavând bani.

Bugetul de venituri și cheltuieli al CFR Călători și CFR infrastructură pe anul 2023 trebuia aprobat la începutul anului și Guvernul nu l-a aprobat. Avem Hotărârea de guvern din 2022 care a aprobat contractele de servicii publice  pe 10 ani șinu am avut buget de venituri și cheltuieli.  Guvernul României nu respectă nici legile date de Parlamentul României, nici măcar Hotărârile de Guvern pe care le-au dat ei. De unde să ai bani să faci anumite cheltuieli care sunt normale să se facă? După Revoluție până în prezent, infrastructura feroviară a fost subfinanțată”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`