CEDO: România trebuie să despăgubească cu 14.000 de euro un bărbat agresat și evacuat din propria locuință

CEDO: România trebuie să despăgubească cu 14.000 de euro un bărbat agresat și evacuat din propria locuință

România are de plătit o nouă despăgubire pentru agresiuni ale Poliției, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). De această dată este vorba de suma de 14.000 de euro pe care o are de încasat un bărbat din Oradea, care a acuzat forțele de ordine că l-au agresat după ce l-au ridicat din locuința sa fără vreun motiv.

Reclamantul, Gheorghe Ghiurău, născut în 1963 şi rezident în Oradea, a fost ridicat de agenţi ai forţelor speciale de intervenţie ale Inspectoratului de Poliţie Bihor, la 27 noiembrie 2006, pentru a fi dus în faţa unui procuror la Cluj-Napoca, fiind acuzat că dădea telefoane de ameninţare unui cetăţean din acest oraş, scrie Mediafax. 

Ghiurău susţine, în plângerea la CEDO, că nu i s-a dat niciun motiv pentru faptul că a fost luat în custodie şi bătut de poliţişti pe drum până şi-a pierdut cunoştinţa, în timp ce versiunea Guvernului este că acestuia i s-a făcut rău şi ar fi suferit o criză de epilepsie.

El a fost dus la un spital din Huedin şi apoi transferat la urgenţă, în Cluj-Napoca. Reclamantul mai spune, la Huedin, că a fost din nou bătut de poliţişti, în prezenţa avocatului său care a şi depus mărturie în acest sens. Conform versiunii Guvernului, bărbatul a suferit un atac de panică şi a început să lovească patul de spital cu mâinile şi picioarele, astfel că doi agenţi l-au imobilizat.

În raportul Institutului de Medicină Legală Bihor, emis la 28 noiembrie 2006, s-a consemnat că reclamantul avea vânătăi şi zgârieturi pe abdomen şi pe şolduri, răni care ar fi putut fi provocate, cu o zi în urmă, prin lovituri cu un obiect contondent.

Un certificat medical emis în 19 decembrie 2006 de spitalul din Cluj-Napoca a atestat existenţa unei traume craniene minore, uneia abdominale şi a unor zgârieturi, fiind folosită expresia „Afirmativ agresiune”.

Reclamantul a mai arătat că a cerut, la 29 noiembrie 2006, ca Inspectoratul de Poliţie Bihor să îi elibereze o copie a mandatului în baza căruia a fost privat de libertate de către Poliţie, copie pe care nu a primit-o.

La 7 decembrie 2006, reclamantul a făcut o plângere pentru abuz în serviciu împotriva a 10 agenţi de poliţie, care a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cazul judecându-se şi în prezent la Curtea de Apel Ploieşti.

În 22 iunie 2009, un procuror de la Cluj a decis să înceteze urmărirea împotriva lui Ghiurău pentru efectuarea unor apeluri de ameninţare, pe motiv că nu i se poate dovedi vina.

CEDO a decis că în acest caz a fost încălcată Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, mai precis articolul 3, care interzicere tortura, pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante, dar şi articolul 5, alineatul 1 – dreptul la libertate şi siguranţă.

Curtea a stabilit ca reclamantul să primească 9.750 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, şi 4.398 de euro – cheltuieli de judecată.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`