CEDO obligă România să recunoască prin lege cuplurile de același sex. A fost respinsă contestația Guvernului

CEDO obligă România să recunoască prin lege cuplurile de același sex. A fost respinsă contestația Guvernului
Foto: Pixabay

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins contestația formulată de Guvernul României în privința deciziei din luna mai care obliga statul român să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex, astfel că țara noastră trebuie să accepte hotărârea.

România, obligată de CEDO să recunoască prin lege cuplurile de același sex

Pe 23 mai, CEDO a obligat România să recunoască aceste cupluri prin lege, dar Guvernul a atacat decizia în august.

Marea Cameră a CEDO a respins cererea României de rejudecare a cauzei.

„Practic, hotărârea este acum definitivă și executabilă. Autoritățile trebuie să ofere o formă de protecție juridică cuplurilor homosexuale, conform standardelor CEDO. Aceste standarde nu te obligă să recunoști o căsătorie între aceste cupluri, ci măcar un parteneriat civil. Acesta este minimum”, a declarat un expert pentru HotNews.ro.

Asociația Accept susține că decizia CEDO „este definitivă și trebuie implementată urgent”.

„Obligația României de a proteja și recunoaște familiile formate din persoane de același sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României. Astfel, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația pozitivă a Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor.

Nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de proprii cetățeni. Este momentul ca România să facă pasul firesc, pentru care majoritatea populației se declară pregătită”, a scris Accept, marți, pe Facebook.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`