CEDO condamnă România pentru incidentele homofobe din 2013 de la Muzeul Ţăranului Român
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marți că România a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI în cauza „ACCEPT și alții împotriva României”, care are ca obiect incidentele homofobe petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în 2013.
Potrivit unui comunicat de presă al ACCEPT, CEDO a hotărât că România a încălcat articolul 14 împreună cu articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și demnitate umană și exercitarea libertății de întrunire pașnică. România are de plătit daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59 514 euro.
CEDO a analizat plângerea ACCEPT și a cinci petenți referitoare la incidentele din seara zilei de 20 februarie 2013, când o proiecție de film a fost violent întreruptă de grupuri extremiste prin ocuparea sălii de cinema din incinta MȚR, scandarea unor lozinci homofobe, utilizarea publică de însemne legionare și neonaziste și amenințări cu moartea la adresa publicului și a organizatorilor. Incidentele de atunci, deși nu sunt în niciun caz singurele rămase nerezolvate de autoritățile române și îndreptate împotriva comunității LGBTI, au rămas în memoria colectivă, stând la baza a două lungmetraje, printre care filmul distins cu mai multe premii internaționale „Câmp cu Maci”, al regizorului Eugen Jebeleanu.
Reprezentanții ACCEPT susțin că incidentul sancționat a fost foarte grav. Spectatorii sosiți în sala de cinema au fost fotografiați sistematic, filmați și agresați verbal drept “spurcăciuni” și “animale”. Protestatarii, în număr de aproximativ 50, au blocat proiecția filmului încă din primele minute, scandând “Moarte homosexualilor”, “Nu vă vrem aici”, “Nu sunteți români”, confundând libertatea de a-și exprima dezacordul cu un eveniment legal, cu incitarea la discriminare și la ură pe criteriul orientării sexuale.
“Pentru a-și explica și legitima actul de huliganism, aceștia au intonat imnul României și cântece ortodoxe, au folosit însemne religioase (icoane) și fasciste (salutul legionar). Unii dintre manifestanţi au intrat în sala de cinematograf cu beţe. Numărul semnificativ de manifestanţi, ameninţările cu moartea, prezenţa beţelor şi întunericul din sală au creat sentimente neputinţă şi de teamă pentru viaţa şi integritatea reclamanţilor şi a restului participanţilor invitaţi de Asociaţia ACCEPT.
Lipsa de acțiune din partea autorităților este cu atât mai mare, cu cât, ACCEPT a notificat evenimentul în prealabil și a sunat la 112 de la fața locului, forțele de ordine (Poliția Locală și Jandarmeria) râmânând în afara sălii, neintervenind pentru a asigura derularea evenimentului în continuare, ci mai repede încurajându-i pe participanții la eveniment să plece cât mai curând, permițând celor 40 de extremiști să ocupe sala de proiecție și să amenințe persoanele LGBTI din sală”, precizează ACCEPT.
Decizia CEDO de astăzi este una deosebit de importantă, o decizie pe care Asociația ACCEPT o salută și care trage un semnal de alarmă clar. România este astfel obligată să se poziționeze categoric împotriva incidentelor homofobe și să acționeze conform legislației în vigoare pentru a-și proteja toți cetățenii, indiferent de orientarea lor sexuală sau de identitatea lor de gen. Decizia de astăzi arată clar că încălcarea drepturilor fundamentale nu poate să treacă nesancționată și că autoritățile sunt obligate să le protejeze în astfel de situații.