CEDO a stabilit că angajatorii au dreptul să monitorizeze conversațiile salariaților. Decizia, luată după un proces intentat de un angajat român – VEZI DOCUMENTUL
CEDO a decis: angajatorii au dreptul să monitorizeze de acum înainte conversațiile salariaților purtate pe internet în timpul programului de lucru, dar și să îi sancționeze dacă subiectele discutate sunt de natură personală, informează B1 TV.
Se pune chiar și problema concedierii angajaților în cazul în care regulamentul intern prevede o astfel de procedură. Decizia controversată a Curții Europene pentru Drepturile Omului vine după un proces intentat de un angajat român.
Judecătorii s-au pronunțat în dosarul Barbulescu versus România, în care un bărbat de 37 de ani, fost angajat al unei companii de vânzari, a reclamat faptul că firma i-a încălcat dreptul la viața privată monitorizându-i conversațiile cu logodnica și cu fratele prin Yahoo Messenger.
Vezi AICI decizia Curții Europene a Drepturilor Omului.
Barbatul a contestat și decizia companiei de a-l concedia, însă magistrații români nu i-au dat câștig de cauză. În ceea ce privește monitorizarea conversațiilor de pe internet, au exonerat firma de răspundere. Nemulțumit de sentințele din România, bărbatul a ajuns la CEDO.
Nici aici însă, magistrații nu i-au dat dreptate. Aceștia au apreciat că patronul i-a accesat angajatului său corespondența, convins fiind de faptul că va gasi doar discuții purtate cu clienții firmei. Aşadar e rezonabil ca un angajator să poată verifica dacă angajații săi își îndeplinesc sarcinile de serviciu pe perioada programului de lucru.