CEDO a decis: România va despăgubi victimele nerestituirii bunurilor și terenurilor naționalizate de regimul comunist. Se acordă daune morale consistente

Publicat: 08 11. 2022, 16:06
justitie cedo
Foto: European Court Of Human Rights (ECHR) / Facebook

La 33 ani de când victimele dictaturii comuniste sunt umilite de instanțele și instituțiile statului român, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi România în legătură cu restituirea ineficientă a bunurilor naţionalizate de fostul regim.

 „Mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen”, a apreciat tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

„Neexecutarea prelungită a deciziilor adoptate de instanţe judecătoreşti” şi „lipsa unui recurs efectiv în această privinţă” au dus la „impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive”, a conchis CEDO.

Statul român obligat să despăgubească reclamanții la CEDO cu sume importante

„Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente”, se arată în poziția CEDO.

CEDO a fost sesizată în 2017 de 53 de cetăţeni care au obţinut, fiecare, o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989 dar, „în pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient”, a indicat curtea într-un comunicat de presă.

Astfel, România a fost condamnată să despăgubească victimele tergiversărilor statului cu sume de până la 10.000 de euro pentru daune morale.