Ceapa roşie de Buzău «ustură» la buzunare! Cât a ajuns să coste un kilogram

Ceapa roşie de Buzău «ustură» la buzunare! Cât a ajuns să coste un kilogram
La negocierile cu intermediarii, producătorii cepei de Buzău sunt însă nevoiţi să le accepte preţurile, doar ca să nu rămână cu marfa nevândută, sursă foto: captură YT

Faimoasa ceapă roşie de apă, produsă în judeţul Buzău şi căutată de gospodine pentru calităţile ei, se află deja pe tarabe.

Ceapa roșie ajunge în piețe cu prețul umflat și de câte două, trei ori

Leguma „ustură” la buzunare, mai ales în pieţele din Capitală şi din afara Buzăului, arată adevarul.ro. Ceapa ajunge pe tarabe cu preţul umflat de două – trei ori, în funcţie de numărul samsarilor care distribuie marfa.

Producătorii buzoieni ai vestitei cepe roşii de apă îi invită pe clienţii din toată ţara să cumpere marfa direct din curţile lor: şi pe alese, şi la preţuri convenabile.

Aromată, zemoasă şi mai puţin iute decât celelalte soiuri, ceapa roşie de apă este ideală atât crudă, pentru salate, cât şi în tocăniţe ori în ciorbe.

În pieţele din afara Buzăului, inclusiv în Bucureşti, kilogramul se vinde cu peste 8 lei! Preţul nu este cu mult mai mic nici în pieţele din Buzău – între 5 şi 6 lei kilogramul, chiar dacă marfa este adusă de aproape.

Sute de hectare de teren agricol de la marginea oraşului Buzău şi din comunele Mărăcineni şi Săpoca sunt cultivate, an de an, cu ceapă roşie de apă, un soi local foarte apreciat de gospodinele din toată ţara.

Producătorii cepei de Buzău sunt nevoiţi să accepte preţurile intermediarilor

Recoltatul este pe final, iar grămezile de ceapă pot fi zărite în mai toate curţile din aceste comune, unde marfa este sortată şi legată.

La negocierile cu intermediarii, producătorii cepei de Buzău sunt însă nevoiţi să le accepte preţurile, doar ca să nu rămână cu marfa nevândută. Fermierii din Mărăcineni consideră că ar fi mai convenabil să le vină clienţii direct de la poartă.

Acest soi de ceapă roşiatică, având o formă alungită, şi-a găsit cel mai potrivit sol pe terenurile de lângă albia râului Buzău. În această perioadă a anului este scoasă din pământ şi vândută în pieţe sau pe marginea drumului, strânsă în legături, ca să reziste o perioadă lungă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`