Cea mai mare analiză științifică realizată până acum: Consumul de alimente ultraprocesate pot provoca până la 32 de boli grave. Pericol major pentru sănătate. Ce au descoperit experții

Cea mai mare analiză științifică realizată până acum: Consumul de alimente ultraprocesate pot provoca până la 32 de boli grave. Pericol major pentru sănătate. Ce au descoperit experții
Sursa foto: Pixabay

Experții în sănătate trag un puternic semnal de alarmă pentru cei care consumă alimente ultraprocesate. Acestea reprezintă un mare pericol pentru sănătate.

Consumul de alimente ultraprocesate pot provoca 32 de boli, a reieșit în urma unui amplu studiu, conform playtech.ro.

Ce spun experții despre alimentele ultraprocesate

Experții spun că autoritățile ar trebui să trateze consumul de dulciuri în aceeași manieră restrictivă ca și pe cel al țigărilor.

Conform unui studiu recent publicat în British Medical Journal (BMJ), dietele bazate pe alimente ultraprocesate ar putea fi mult mai periculoase pentru organism decât s-a crezut până acum.

Analiza care a implicat aproximativ zece milioane de oameni a subliniat necesitatea unor măsuri pentru reducerea expunerii la aceste alimente.

Alimentele ultraprocesate cauzează boli grave. Este vorba despre 32 de afecțiuni, printre care boli de inimă, cancer, diabet de tip 2 și probleme de sănătate mentală. Acestea sunt concluziile care au reieșit în urma acestui studiu.

Cercetarea a vizat creșterea rapidă a consumului global de cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase, mâncăruri preparate și fast-food.

Ce mai conțin alimentele ultraprocesate

Cercetătorii au descoperit faptul că în SUA și în Marea Britanie alimentele ultraprocesate sunt prezente în mai mult de jumătate din dieta medie.

Procentul poate ajunge până la 80% în rândul unor categorii, cum ar fi tinerii, cei cu venituri mai reduse sau a cei care locuiesc în zone defavorizate.

La această cercetare au participat experți de la instituții prestigioase precum Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din SUA, Universitatea din Sydney și Universitatea Sorbona din Franța.

Cercetătorii de la aceste insituții au ajuns la concluzia că există o legătură strânsă între alimentele ultraprocesate și o serie de boli grave, inclusiv mortalitatea prematură.

Alimentele ultraprocesate mai conțin uneori și coloranți, emulgatori, arome, dar și alți aditivi.

Aceste alimente conțin, de obicei, cantități mari de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugată, dar sunt sărace în vitamine și fibre.

Aceasta reprezintă prima cercetare comprehensivă, care oferă o evaluare amplă a efectelor negative ale consumului de alimente ultraprocesate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`