Franța e cunoscută pentru o suită de mâncăruri extravagante – dar cea mai elaborată dintre toate este rața presată – le canard à la presse, în care oasele de rață friptă sunt zdrobite pentru a crea un „sos de sânge” decadent.
Le canard à la presse este un fel de mâncare elaborat și macabru care vorbește la fel de mult despre ceremonia gătitului, cât și despre aromă. Constă în zdrobirea dramatică a carcasei unei rațe parțial prăjite într-o presă de argint ornamentată care extrage sângele și sucurile obținute în urma gătitului, care sunt apoi folosite pentru a prepara decadentul „sauce au sang” (sos de sânge). Sosul se servește imediat cu fileurile fragede de rață, cu pulpele prăjite servite apoi drept al doilea fel de mâncare.
Totuși, timp de doi ani, acest cea mai decadent fel de mâncare a lipsit din meniuri. În 2022 și 2023, gripa aviară a devastat proviziile de rațe pentru restaurantele din toată Franța, dar cu administrarea atentă a antibioticelor, păsările de curte sunt considerate acum din nou sigure pentru a fi servite în toată Franța, inclusiv în orașul, Rouen, care a fost denumit Oraș Creativ Unesco de Gastronomie în 2021.
Deși acest fel de mâncare este o șansă de a experimenta fastul și ceremonia care a adus bucătăria clasică franceză pe scena mondială la sfârșitul secolului al XIX-lea, originile sale sunt cu mult mai umile și au mult de-a face cu o rață încrucișată deosebit de grasă și plină de sânge, potrivit BBC.
Felul de mâncare deosebit, ca multe alte feluri de mâncare franțuzești, își are rădăcinile în mediul rural.
Totul ar fi început în secolul al XVII-lea, când aceste rațe au început să fie vânate. Acest soi de rață mai grasă, încrucișată [care a devenit cunoscută sub numele de rață Duclair] are carnea foarte fragedă, este foarte roșie și foarte gustoasă.
Vânătorii făceau o masă din rațe prin care puneau inima și ficatul într-un castron mic, le flambau cu Calvados și făceau un sos și apoi scufundau fileurile în el. Era un soi de mică sărbătoare în pădure.
Apoi, rețeta a devenit un fel de mâncare locală în Duclair și Rouen, iar mai târziu, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a devenit o specialitate.