Joi, 13 iulie 2023, este cea mai caldă de la începutul acestui an pentru regiunile din jumătatea de sud a țării, a confirmat Mihai Timu, meteorolog ANM, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.
„Din păcate, o vreme cu fenomene deosebite în orele următoare. Pe de o parte, avem de suportat aceste temperaturi ridicate. Vorbim, într-adevăr, de cea mai caldă zi de la începutul acestui an pentru regiunile din jumătatea de sud a țării, mai precis Banatul, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, aflate sub Cod galben pentru caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat”, a declarat meteorologul.
„Deja la această oră înregistrăm valori de 38-39 de grade măsurate la stațiile noastre meteo, dar maximele se fac un pic mai târziu pentru că suntem în vară, undeva pe la ora 5-6, dar vorbim de asemenea de temperaturi resimțite în mod frecvent, în zona Câmpiei Române, de 42-43 de grade, inclusiv în zona Capitalei”, a adăugat el.
„Altele sunt condițiile la nivelul asfaltului în plin centrul orașului (întrebat despre București, n.r.), cu siguranță acolo sunt și valori de peste 50 de grade, deci este foarte cald, așa cum așteptam, un Cod portocaliu, însă trebuie să fim atenți și la instabilitatea atmosferică”, a continuat Mihai Timu.
„Deja am avut astfel de manifestări în ultimele ore, în partea nord-vestică a țării am avut rafale de peste 70-80 de km/h, de asemenea acum, de vreo două ore, avem de asemenea aceste rafale înregistrate pentru jumătatea de nord a Moldovei. Vorbim de un sistem convectiv care s-a generat în această dimineață în zona Ungariei și care a traversat partea de nord-vest și de nord a teritoriului, dar lucrurile nu s-au încheiat”, a precizat Mihai Timu.
„De la ora 15, până mâine dimineață, la ora 8, avem un Cod portocaliu pentru perioade cu manifestări de instabilitate pentru Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea de nord a Moldovei, local și în Banat. Ne așteptăm în principal, de asemenea, la intensificări ale vântului, vor fi rafale de peste 70-90 de km/h, izolat chiar și peste 100 de km/h. De asemenea, ne mai așteptăm la grindină de medii și mari dimensiuni și, apoi, la frecvente descărcări și averse torențiale”, a mai spus meteorologul ANM.