România va fi afectată de două fenomene meteorologice extreme, care se vor suprapune în acest weekend. Autoritățile sunt în alertă pentru că noua furtună s-ar putea să producă probleme în mai multe localități, mai ales acolo unde digurile de apărare sunt slăbite de la inundațiile anterioare.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate e Andreea Moraru, unde a dat ultimele detalii despre situația din România.
Mircea Fechet a fost întrebat pentru ce ne pregătim weekendul acesta.
“Ne pregătim pentru un scenariu care înseamnă, pe de o parte, un debit însemnat pe Dunăre, nu foarte mare și nu mai mare decât cel așteptat, respectiv 7800-8000 m³ pe secundă, la Baziaș la intrarea în țară, începând cu data de 1 octombrie, peste care avem și un nou ciclon. Se pare că Ashley va fi numele ce-l va purta acest nou ciclon, care în zona Olteniei și în zona Munteniei, după datele pe care le avem la acest moment, ar putea să aducă ploi însemnate. Când spun acest lucru, mă refer și la 100 L/m², lucru care ne poate pune în dificultate pe anumite bazine hidrografice.
E vorba de Jiu, de Olt, râul Vedea, râul Argeș și în continuare monitorizăm traiectoria acestui ciclon, pentru că el se deplasează către est și sunt foarte importante datele pe care le vom obține din centrul de prognoză meteo european, în această noapte, la ora 24:00, precum și modelele pe care ne vom rula dimineață la ora 06:00.
Sunt importante aceste informații pentru că acuratețea acestora devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce ne apropiem de ziua de duminică, atunci când vom resimți în România din plin efectele acestui ciclon. Informațiile pe care le vom avea mâine la ora 12:00, când am convocat deja Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență, ne vor spune la ce ne putem aștepta din punct de vedere meteorologic cu o precizie mai bună decât ceea ce știm astăzi, la fel cum tot puțin înainte de ora 12:00, vom avea deja modelele de prognoză pentru avertizările hidrologice. Și abia acelea sunt foarte importante, pentru că ele ne vor spune care sunt acele cursuri de apă care ar putea pune în pericol anumite localități și cât de pesimiste sau optimiste sunt scenariile în baza prognozelor meteo. Mâine, la 12, așa cum am spus cel mai probabil vom avea deja direct un Cod portocaliu de precipitații, care va viza mai multe județe. Există inclusiv posibilitatea unei avertizări generale pentru toată România.
(…) Avertizarea generală o vom afla mâine, dacă va fi ea emisă sau nu. Ceea ce știm foarte probabil la acest moment, vom avea deja de mâine emise Coduri portocalii, foarte probabil să avem deja de mâine emise Coduri roșii de precipitații și poate și de avertizare hidrologică, motiv pentru care mă bucur că împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, cu Departamentul pentru Situații de Urgență, cu toți colegii din minister, ANM-ul, INHGA, Apele Române și Direcția Apelor, Administrațiile publice locale avem la dispoziție cel puțin de mâine când vom ști mai exact ce ne așteaptă, vom ști ce avem de făcut în cele aproape 2 zile până duminică, atunci când ne vom confrunta cu aceste fenomene meteo”.
Întrebat care ar putea fi cel mai negativ scenariu și dacă s-ar putea repeta dezastrul lăsat în urmă de Boris, ministrul a răspuns:
“Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii mei, nu vom avea probleme cu Dunărea, chiar și în cazul unui aport semnificativ, pe aceste cursuri de apă de care v-am spus mai devreme, respectiv Jiu, Olt, Vedea și Arges. Chiar și dacă am avea încă 1500, poate chiar 2000 m³ pe secundă în plus față de ce vom avea la intrarea în țară la Baziaș, debitul Dunării va fi unul gestionabil, pe informațiile pe care le avem acum.
Însă, dacă vom avea precipitații însemnate, dacă vom avea scurgeri importante de pe versanți, dacă vom avea cursuri de apă care de la o oră la alta să crească de la un nivel de 47cm la 3m jumătate, cum s-a întâmplat la Suhu. Cu Suhu, în județul Galati, atunci când a fost inundată comuna Pechea și Slobozia Conachi. Atunci bineînțeles că discutăm despre un alt tip de situație, însă important este să fim în alertă. Important este să avem la dispoziție date relevante pe care ne putem baza și importantă este comunicarea între instituțiile statului, pe de o parte, și între administrație și cetățeni, pentru că la sfârșit, ceea ce ne propunem în primul rând să facem este să ne asigurăm că vom minimaliza riscul de a pierde vieți omenești”.