Ce vor românii să aibă cu orice preț pe masa de Revelion. Preparatul care e la mare căutare

Publicat: 28 12. 2023, 23:01
Actualizat: 29 12. 2023, 11:47
Foto: Freepik

Revelionul românesc nu poate fi fără pește, conform tradiției, care spune că aduce optimism pentru noul an. Comercianții se bucură de dublarea clienților, care respectă cu strictețe acest obicei.

Păstrăvul, cel mai căutat preparat pentru masa de Revelion

Păstrăvul devine alegerea principală în materie de pește în prezent. Este potrivit pentru consumul ca atare, dar capătă o savoare irezistibilă atunci când este afumat cu lemn de fag și conuri de brad, scrie Observator News.

Păstrăvul afumat reprezintă o delicatesă ce poate fi savurată timp de o săptămână, cu condiția să fie păstrat la rece. Acest preparat deosebit poate fi achiziționat într-un ambalaj special cunoscut sub numele de cobză, o emblemă a Bucovinei.

Poţi să îl mănânci cu o salată sfeclă cu hrean, cu mămăliguţă şi usturoi. Chiar şi cu o salată cu ceapă roşie. În funcţie de gramaj, cobza poate ajunge la 120 de lei. De departe, însă, cea mai la îndemână variantă printre români rămâne păstrăvul preparat la grătar sau prăjit în mălai”, spune Ionel Popescu, administrator păstrăvărie.

Ce alte tipuri de peşte mai caută românii

În orice caz, peștele va fi prezent în meniul de Revelion al românilor. Nu doar păstrăvul este în centrul atenției. Dorada, lupul de mare sau salatele cu pește sunt la mare căutare.

Conform datelor, românii consumă anual aproximativ 140 de mii de tone de pește, adică în jur de 8,5 kilograme pe cap de locuitor. Cu toate acestea, pentru a asigura un an plin de noroc, pe masa de Revelion ar trebui să fie obligatoriu vin alb și struguri.