Revelionul românesc nu poate fi fără pește, conform tradiției, care spune că aduce optimism pentru noul an. Comercianții se bucură de dublarea clienților, care respectă cu strictețe acest obicei.
Păstrăvul devine alegerea principală în materie de pește în prezent. Este potrivit pentru consumul ca atare, dar capătă o savoare irezistibilă atunci când este afumat cu lemn de fag și conuri de brad, scrie Observator News.
Păstrăvul afumat reprezintă o delicatesă ce poate fi savurată timp de o săptămână, cu condiția să fie păstrat la rece. Acest preparat deosebit poate fi achiziționat într-un ambalaj special cunoscut sub numele de cobză, o emblemă a Bucovinei.
„Poţi să îl mănânci cu o salată sfeclă cu hrean, cu mămăliguţă şi usturoi. Chiar şi cu o salată cu ceapă roşie. În funcţie de gramaj, cobza poate ajunge la 120 de lei. De departe, însă, cea mai la îndemână variantă printre români rămâne păstrăvul preparat la grătar sau prăjit în mălai”, spune Ionel Popescu, administrator păstrăvărie.