Ce valabilitate are uleiul de măsline. Cum afli dacă s-a râncezit
Uleiul de măsline ar trebui consumat proaspăt, pentru a profita de beneficiile sale, dar la fel de important este și până când trebuie consumat, conform Adevărul.
Măslinele sunt fructul pomului, iar fructele au termen de valabilitate, ceea ce face ca și uleiul de măsline să expire la un moment dat. După o perioadă de timp el se râncezește și gustul se schimbă.
Majoritatea uleiurilor țin între 18 și 24 de luni după ce au fost îmbuteliate, dar uleiul de măsline extravirgin, care nu este procesat, ține mai puțin timp, între 12 și 18 luni de la îmbuteliere.
După ce a trecut această perioadă, uleiul de măsline poate deveni puțin acru sau acid.
Factori care afectează calitatea
Lumina și căldură descompun uleiul, ceea ce afectează gustul și calitățile sale nutriționale. Înainte de a pune ulei de măsline într-o mâncare, asigură-te că el nu este stricat.
Și după miros îți poți da seama dacă el este încă bun sau nu. Dacă nu reușești să își dai seama în acest fel, poți lua o mică înghițitură. „Dacă uleiul are gust ciudat sau miroase a nuci învechite, ceară, ruj vechi și vă lasă o senzație grasă în gură, este probabil din cauza faptului că uleiul este rânced. Dacă nu îți amintește de ceva proaspăt și fructat, probabil că uleiul este stricat”, spune Leandro Ravetti, CEO la compania Cobram Estates.
Dacă folosești uleiul de măsline trecut de termen, în cantități mici, nu îți va face niciun rău, doar că s-ar putea să altereze gustul mâncării, iar ea va prinde un gust mai ciudat.
În cazul în care uleiul de măsline rânced este folosit des, cercetătorii spun că este posibil să aibă consecințe negative asupra sănătății.
„Când un ulei se oxidează și devine rânced, grăsimile sănătoase din uleiul de măsline extravirgin încep să se descompună, iar radicalii liberi încep să se formeze. Radicalii liberi sunt efectiv opusul unui antioxidant și pot provoca daune în corpul nostru”, spune Ravetti.
Condiții de păstrare
Uleiul de măsline trebuie păstrat la loc răcoros, întunecat. Dacă sticla are o culoare mai închisă, verde închis sau chihlimbar, ea blochează lumina și împiedică oxidarea.
Dacă nu folosești des ulei de măsline, este mai bine să cumperi sticle mai mici.