Ce valabilitate are uleiul de măsline. Cum afli dacă s-a râncezit

Ce valabilitate are uleiul de măsline. Cum afli dacă s-a râncezit
Sursa foto: Pixabay

Uleiul de măsline ar trebui consumat proaspăt, pentru a profita de beneficiile sale, dar la fel de important este și până când trebuie consumat, conform Adevărul.

Măslinele sunt fructul pomului, iar fructele au termen de valabilitate, ceea ce face ca și uleiul de măsline să expire la un moment dat. După o perioadă de timp el se râncezește și gustul se schimbă.

Majoritatea uleiurilor țin între 18 și 24 de luni după ce au fost îmbuteliate, dar uleiul de măsline extravirgin, care nu este procesat, ține mai puțin timp, între 12 și 18 luni de la îmbuteliere.

După ce a trecut această perioadă, uleiul de măsline poate deveni puțin acru sau acid.

Factori care afectează calitatea

Lumina și căldură descompun uleiul, ceea ce afectează gustul și calitățile sale nutriționale. Înainte de a pune ulei de măsline într-o mâncare, asigură-te că el nu este stricat.

Și după miros îți poți da seama dacă el este încă bun sau nu. Dacă nu reușești să își dai seama în acest fel, poți lua o mică înghițitură. „Dacă uleiul are gust ciudat sau miroase a nuci învechite, ceară, ruj vechi și vă lasă o senzație grasă în gură, este probabil din cauza faptului că uleiul este rânced. Dacă nu îți amintește de ceva proaspăt și fructat, probabil că uleiul este stricat”, spune Leandro Ravetti, CEO la compania Cobram Estates.

Dacă folosești uleiul de măsline trecut de termen, în cantități mici, nu îți va face niciun rău, doar că s-ar putea să altereze gustul mâncării, iar ea va prinde un gust mai ciudat.

În cazul în care uleiul de măsline rânced este folosit des, cercetătorii spun că este posibil să aibă consecințe negative asupra sănătății.
„Când un ulei se oxidează și devine rânced, grăsimile sănătoase din uleiul de măsline extravirgin încep să se descompună, iar radicalii liberi încep să se formeze. Radicalii liberi sunt efectiv opusul unui antioxidant și pot provoca daune în corpul nostru”, spune Ravetti.

Condiții de păstrare

Uleiul de măsline trebuie păstrat la loc răcoros, întunecat. Dacă sticla are o culoare mai închisă, verde închis sau chihlimbar, ea blochează lumina și împiedică oxidarea.
Dacă nu folosești des ulei de măsline, este mai bine să cumperi sticle mai mici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)