Ce trebuie să verifice, de fapt, pensionarii în decizia de recalculare a pensiei. Dacă sesizați aceste greșeli, sunteți îndreptățiți să depuneți petiție la Casa de Pensii

Ce trebuie să verifice, de fapt, pensionarii în decizia de recalculare a pensiei. Dacă sesizați aceste greșeli, sunteți îndreptățiți să depuneți petiție la Casa de Pensii
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mulți pensionari nu sunt mulțumiți de recalcularea pensiilor. O parte dintre aceștia nu au primit niciun leu în plus, o parte au primit prea puțin, altora le-a scăzut cuantumul pensiei, astfel că vor avea pensia înghețată ceva timp. Însă, sunt pensionari și care au sesizat diverse greșeli în decizia de recalculare, prin urmare, toți aceștia au luat cu asalt Casele de Pensii pentru a cere explicații.

Multe întrebări apar și pentru că oficialii nu au comunicat, pas cu pas, ce presupune această recalculare.

Iată ce anume trebuie să verificați în decizia de recalculare, conform site-ului Europa Liberă România.

Ce trebuie să verifice pensionarii în decizia de recalculare

Pe lângă decizia de recalculare primită, e nevoie și de ultima decizie de calcul emisă de casa județeană/a municipiului București, pe numele dumneavoastră.

Câteva detalii la care trebuie să fie atenți pensionarii:

  1. Categoria de pensie conform art. 144 din L360/2023 privind sistemul public de pensie

Informația scrisă aici trebuie să fie identică cu cea din decizia anterioară, menționată chiar în titlu.

În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia pentru limită de vârstă;
b) pensia anticipată;
c) pensia anticipată parţială;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmaş.

  1. Suma punctajelor anuale realizate de titular la data de 31.08.2024

Valoarea care apare în decizia de recalculare trebuie să fie identică cu cea de la punctul G din vechea decizie.

În cazul în care ați obținut un spor de puncte prin adăugarea unor perioade lucrate și nerecunoscute inițial în decizia de pensionare, trebuie adunate punctele obținute prin decizia de recunoaștere cu cele din decizia de pensionare.

Valoarea trebuie să fie la fel cu cea din decizia de recalculare.

  1. Cuantumul pensiei de asigurări sociale în plată, la data de 31.08.2024

Valoarea de pe decizia de recalculare trebuie să fie identică cu cea din vechea decizie, de la punctul B – total drepturi.

  1. Stagiile de cotizare

Valoarea totală a stagiilor de cotizare este menționată, în decizia de recalculare, la punctul A, iar în cea veche – la punctul F. Cele două trebuie să fie egale.

Dacă acestea nu sunt identice, sunteți îndreptățiți să depuneți petiție la Casa de Pensii.

În decizia de recalculare nu sunt specificate exact perioadele lucrate în condiții definite diferit de alte legi. De exemplu grupele de muncă, munca în agricultură, în armată etc.

Valoarea de la punctul A1. din decizia de recalculare trebuie să fie la fel cu cea din anexa vechii decizii, punctul F.

Valoarea de la punctul A.3 – Stagiu asimilat (necontributiv) se regăsește în vechea decizie tot în anexă, la punctul F.

Valoarea de la punctul A.4 Stagiu sistem neintegrat, se regăsește în vechea decizie la punctul F.

Acestea sunt perioadele asimilate conform legii

Articolul 49

(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`