Ce trebuie să știm înainte de o plimbare pe munte? Echipamentul necesar și hainele potrivite pentru drumeții

Ce trebuie să știm înainte de o plimbare pe munte? Echipamentul necesar și hainele potrivite pentru drumeții
Sura foto: Freepik.com

Drumețiile sunt una dintre activitățile populare printre români, dar și benefice pentru sănătate. Totuși, această activitate poate să fie periculoasă în lipsa unei pregătiri corespunzătoare.

La ce trebuie să aveți grijă atunci când mergeți pe munte

Drumețiile pot fi periculoase chiar și pentru persoanele experimentate, de aceea trebuie să luați în calcul câteva informații înainte de a porni la drum. Persoanele care decid să meargă pe munte trebuie să fie atenți la marcajele amplasate de-a lungul traseelor, transmite observatornews.ro. 

„Le recomandăm turiştilor să urmeze marcajele, să nu se abată de la trasee. Să aibă echipamentul minim necesar. Să aibă un fluier, un spray de urşi, să facă gălăgie, să aibă apă”, spune un salvamontist.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să se asigure că se află mereu în compania cuiva. „Întotdeauna e bine să mergem însoţiţi pentru că persoana de lângă noi poate să ne acorde primul ajutor, sau poate să intervină să sune la 112″, a declarat Dan Benga, șef Salvamont Maramureș.

Ce haine trebuie să aveți atunci când mergeți pe munte

Un aspect important atunci când mergeți în drumeție este îmbrăcămintea. Hainele ar trebui făcute din materiale speciale care să fie alese cu atenție.

„Indicate sunt gecile hibrid, dar înainte de aia ar fi îmbrăcămintea termică de corp. Permite o respirabilitate bună, ţine căldura, nui îţi e frig când se umezeşte, nu miroase după folosire. Al doilea strat ar fi în principiu o geacă hibrid ca să respire foarte bine, să lase umezeala să iasă. Iar deasupra tot timpul e bine să ai cu tine o foiţă de ploaie sau de vânt că nu se ştie niciodată când se schimbă temepratura”, explică un vânzător dintr-un magazin de haine.

Pe munte vremea este schimbătoare, însă turiștii pot găsi pe trasee locuri unde să se adăpostească în caz de nevoie. În caz de vreme rea, turiștii au la dispoziție și refugii, iar dacă au la ei un sac de dormit pot să rămână și peste noapte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`