Caracterul practic al locuinței și confortul pe care aceasta îl asigură reprezintă principalele obiective ale oricărui proprietar. Indiferent de dimensiunea casei sau a apartamentului în care locuiești, ai nevoie să descoperi cele mai eficiente soluții de amenajare.
Astăzi îți vom dezvălui informații utile despre pereții despărțitori cu profile din gips-carton. Comparativ cu cei tradiționali, aceștia permit împărțirea mai rapidă a spațiilor din interior. Citește în continuare pentru a descoperi alte avantaje ale acestora și pașii necesari amplasării lor.
Înainte de a da startul lucrărilor menite să asigure ridicarea unor pereți despărțitori în locuință, trebuie să pregătești cele necesare. Iată care sunt materialele și ustensilele de care ai nevoie pentru aceste lucrări:
➔ Plăci din gips-carton;
➔ Chit special pentru rosturi;
➔ Bandă de armare;
➔ Profile metalice pentru pereți de compartimentare;
➔ Diverse accesorii: șuruburi autofiletante, dibluri, benzi de etanșare;
➔ Vată minerală.
Acum că ai pregătit lista de accesorii de care ai nevoie, pentru efectuarea lucărilor, poți da startul proiectului tău. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:
❖ Pentru început, trebuie să stabilești exact traseul peretelui pe care îl vei monta.
❖ După ce îl trasezi pe pardoseală, folosește un profil pentru a-l marca corespunzător.
❖ Ai în vedere și deschiderile pentru uși, atunci când este cazul.
❖ După ce ai verificat respectarea acestor criterii, trasează liniile de contur aferente cu ajutorul riglei și a nivelei.
❖ Nu uita să iei în calcul grosimea placării, întrucât aceasta influențează modul în care se poate face delimitarea suprafeței construcției.
Această bandă adezivă se aplică pe profilele metalice, care intră în contact cu elementele noii construcții.
❖ Cu ajutorul diblurilor pe care le ai la îndemână, fixează profilele de ghidare de pardoseală și plafon.
❖ În funcție de specificul suportului ales, asigură-te că acestea sunt atașate și celorlalte mijloace de fixare disponibile.
❖ Nu lăsa o distanță mai mare de 800 mm între diblurile utilizate.
❖ În plus, distanța dintre colțurile pereților și dibluri nu trebuie să depășească 200 mm.
Utilizând dibluri din plastic, poți trece la etapa fixării profilelor de pereți. Trebuie să respecți, în acest caz, aceleași distanțe menționate anterior.
❖ În această etapă, trebuie să sprijini profilele de tip montanți de cele inferioare, de ghidare. Distanța recomandată între aceste profile este de 600 mm.
❖ Profilul montant trebuie să fie puțin mai scurt decât distanța dintre profilele de interior și de exterior (cu aproximativ 10 mm).
❖ Asigură-te că așezi profilele de tip montanți cu zona de deschidere aflată pe sensul în care faci asamblarea. Fixarea trebuie să înceapă cu partea cea mai stabilă a profilelor.
În această etapă, vei placa prima față a peretelui despărțitor, cu placa dispusă pe întreaga sa lățime.
❖ Așează plăcile din gips-carton pe înălțime și fizează-le de profilele verticale. Poți folosi șuruburile autofiletante pentru a face acest lucru rapid și ușor. Nu lăsa o distanță mai mare de 250 mm între aceste șuruburi.
❖ Este recomandat să folosești, pe cât posibil, plăci de gips-carton întregi, în această etapă.
❖ Alternează rosturile transversale ale plăcilor învecinate la minimum 350-400 mm.
❖ Poți lăsa un rost de 8-10 mm pentru pardoseală. Ulterior, îl vei umple cu chit special pentru rosturi.
Acum că prima față a peretelui a fost placată, poți monta tubulatura pentru instalații, dacă este cazul.
❖ Apoi izolează orificiile cu fibre minerale, pe toată suprafața. Poți utiliza saltele izolatoare pentru umplerea spațiilor goale.
❖ Ulterior, poți finaliza placarea peretelui despărțitor. Asigură-te că, în dreptul rostului feței placate anterior, se află întreaga suprafață a plăcii utilizate acum, pe cealaltă față a peretelui.
Acum nu îți mai rămâne nimic de făcut decît să umpli rosturile dintre plăcile de gips-carton cu chitul destinat acestui scop. Ai reușit, ai montat un perete despărțitor din gips-carton ușor și rapid!