Ce trebuie să știi despre portocale, mandarine sau clementine. Pericolul ascuns în citrice, care te poate băga direct în spital

Ce trebuie să știi despre portocale, mandarine sau clementine. Pericolul ascuns în citrice, care te poate băga direct în spital
Sursa foto: Pixabay

Mare atenție la citricele pe care le consumați, mai ales că a început sezonul lor.

Consumate în exces, mandarinele, clementinele şi portocalele ne pot face mai mult rău decât bine. Pericolul cel mai mare rămâne, însă, în coaja tratată deseori cu pesticide, potrivit Observator.

„Sunt gustoase şi cred că sunt şi sănătoase”, a spus un bărbat. 

„Nu consumăm coaja, evident. Şi nu le spălăm”, a spus altcineva. 

„Eu am avut probleme de sănătate din cauza acestui lucru. Din cauza consumului de fructe, carne cu pesticide”, a spus o femeie.

„Cel mai bine e de evitat să fie stropite, dar nimic nu mai este sănătos în ziua de astăzi”, crede o femeie.

Motivul pentru care sunt tratate citricele

Motivul pentru care sunt tratate citricele este pentru că acestea se deshidratează repede.

Aceste fructe sunt tratate cu o substanţă asemănătoare săpunului, care împiedică umezeala să se evapore. Alte substanţe sunt aplicate pe coajă pentru a preveni apariţia ciupercilor, în timpul transportului pe distanţe mari.

Putem observa pe eticheta citricelor gata ambalate toate informaţiile de care avem nevoie, atât ţara de provenienţă, cât şi substanţele cu care a fost tratată coaja. În cazul acestora, spre exemplu, vorbim de imazalil.

De asemenea, tot pe etichetă este notat şi că nu trebuie consumate cu tot cu coajă. Regula este valabilă şi pentru fructele vândute la vrac.

Ce spun specialiștii

„Fructele, obligatoriu, să se spele. Eventual cu apă călduţă, tocmai datorită faptului că se poate îndepărta stratul uşor de saponină. De asemenea, cu această ocazie, se îndepărtează şi o parte pasticidele care rămân pe suprafaţa fructelor”, a precizat Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

În caz contrar putem ajunge la medic. „Patologia pe care o întâlnim este cea de alergii sau de reacţii digestive adverse atunci când se consumă fructe care nu sunt spălate adecvat sau care conţin substanţe de tip pesticid în exces”, a explicat Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.

Şi consumul în cantităţi mari poate aduce probleme de sănătate. În special pentru diabetici. „Porţiile recomandate de fructe ar fi de trei. O porţie înseamnă un fruct mare de tip citric, portocală sau grapefruit sau două mai mici, mandarine, clementine”, adaugă Diana Cimpoeșu, şef UPU SMURD Iaşi.

Medicii atrag atenția asupra faptului că pericolul este şi mai mare în cazul sucurilor din citrice. Nivelul mare de fructoză stimulează formarea grăsimilor în corp, în special în zona ficatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`