Ce trebuie să știi dacă ai alergie la puful de plop / Recomandările specialiștilor pentru a te proteja

Publicat: 25 05. 2023, 10:53
Puf de plop. Foto: Pixabay

Foarte multe persoane se confruntă cu mâncărimi în zona nasului și strănut des. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că este sezonul pufului de plop, iar cele mai multe dintre persoane sunt alergice la el.

Astfel, specialiștii au făcut o serie de recomandări pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme, mai ales în această perioadă a anului.

Polenul arborelui de plop, cauza principală a declanșării alergiilor

Plopul este un arbore de foioase care se încadrează în familia Salicaceae. Există aproximativ 35 de specii unice de plopi, care diferă în ceea ce privește dimensiunea, forma frunzelor, colorarea scoarței și tipul de mediu în care se dezvoltă. Plopii pot fi localizați în toată emisfera nordică, variind din America de Nord până în Europa, Asia și chiar Africa de Nord. Două dintre cele mai notabile variații ale acestei specii sunt plopul alb (Populus alba) și plopul negru (Populus nigra).

În acest sezon, străzile și parcurile sunt acoperite cu puf de plop, o priveliște familiară pentru unii, dar o sursă de groază pentru alții. Acest puf, care este cunoscut pentru proprietățile sale alergene, poate provoca o varietate de probleme pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii sau alergii, făcându-l o pacoste supărătoare.

Specialiștii au stabilit că polenul de plop este principalul vinovat din spatele apariției alergiilor, care pot duce la astm bronșic și conjunctivită alergică. Simptomele comune ale persoanelor afectate de alergii la puful de plop includ strănutul, rinita alergică, congestia nazală, ochi inflamați și iritația gâtului.

„În intervalul de timp în care observăm de obicei puful de plopi, înflorește cea mai mare parte a ierburilor care generează polenul alergic. Orice specie are partea sa de vină”, atenționează Dr. Jeffrey Demain, director a Centrului de Astm, Alergologie și Imunologie din Alaska, SUA, scrie Spynews.

Ce recomandă specialiștii

Însă, trebuie să știți că nu există nicio rețetă universal valabilă și care să ne protejeze complet de efectele neplăcute. Cu toate acestea, specialiștii vin cu câteva recomandări.

  • Astfel, dacă ai petrecut mai mult în aer liber, fă un duș imediat după ce ajungi acasă, acordând o atenție deosebită părului și feței, mai ales ochilor.
  • Încearcă să îți pui hainele la spălat după fiecare purtare.
  • Ia un medicament antihistaminic de nouă generație cu jumătate de oră înainte de a pleca de acasă
  • Testează-te din timp pentru a afla la ce tip de polen ești, de fapt, alergic și află în ce perioadă a anului este vârful diseminării acestuia.
  • Poți purta și o mască de protecție când ieși din casă, în acaesta perioadă.
  • Mai mult decât atât, ține geamurile locuinței și a automobilelor închise.