Ce trebuie să știe românii care cumpără pește pentru masa de Buna Vestire. Este unul dintre cele mai perisabile alimente

Publicat: 24 03. 2023, 17:40
Actualizat: 24 03. 2023, 17:50
Sursa Foto: Flickr.com

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Cunoscută și sub numele de Blagoslovenie, prima sărbătoare din Postul Paştelui în care creştinii ortodocşi au dezlegare la peşte este prăznuită pe 25 martie.

Se spune că cei care mănâncă pește în această zi, vor avea parte de noroc tot anul și se vor strecura ca peștele în apă.

Cum alegem peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire

Fie că țin post sau nu, cu o zi înainte de Buna Vestire românii se înghesuie în pescării și magazine pentru a se aproviziona cu pește.

Cu toate acestea, înainte de a-l cumpăra, oamenii ar trebui să țină cont de câteva reguli pentru a nu fi victimele unei toxiinfecții alimentare, peștele fiind un produs deosebit de perisabil.

„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, a declarat Matei Datcu, un pescar de la Marea Neagră, potrivit Adevarul.

Și reprezentanţii ANPC vin cu câteva sfaturi

„Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, momente în care peştele este alimentul principal al mesei, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi, respectiv:

  • acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a va formă o primă apreciere asupra gradului de prospeţime a acestuia;
  • nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi;
  • refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
  • refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită”, a transmis Paul Anghel, director ANPC, pe pagina sa de Facebook.

Pentru a evita situațiile grave, consumatorii trebuie să verifice modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate.

Foarte important este păstrarea bonului de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, consumatorii se gândesc să reclame calitatea produsului.

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelarea trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat directorul general al ANPC.