Ce trebuie să faci în cazul producerii unui cutremur

Ce trebuie să faci în cazul producerii unui cutremur
Foto: Pixabay.

Joi dimineață, românii din unele zone s-au trezit și au simțit vibrațiile unui cutremur. Acesta s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, fenomenul natural s-a produs  la 69km NE de Ploiesti, 76km E de Brasov, 114km V de Braila, 117km V de Galati, 118km N de Bucuresti, 126km S de Bacau, 148km NE de Pitesti, 183km N de Ruse, 190km E de Sibiu, 206km SV de Iasi. În astfel de situații mulți oameni sunt stupefiați, își pierd controlul și sunt panicați. Trebuie să ne protejăm și să respectăm anumite reguli în timpul unui cutremur.

Ce se întâmplă în timpul unui cutremur

Conform datelor de la wikipedia, seism sau cutremur sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om.

Elementele unui cutremur sunt: durata (fracțiuni de secundă sau secunde), intensitatea (microseisme, macroseisme), frecvența, adancimea. După adâncimea hipocentrului, cutremurele sunt: superficiale (0 – 70 km), intermediare (50-70 pâna la 300 km), adanci (300 pâna la 700-800 km)

Cutremurele puternice pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declanșa formarea de valuri uriașe (de până la 30 de metri înălțime și atingând viteze neașteptate (800 km/h). Astfel, în Oceanul Pacific fenomenele tsunami (provocate de cutremurele submarine) au produs pagube materiale foarte mari, cu pierderi de vieți omenești.

Cum să vă pregătiți pentru un cutremur

– gândiți-vă din timp la un plan de acțiune în timpul unui cutremur când sunteți acasă, la serviciu, în transport și pe stradă;

– păstrați documentele, banii, o lanternă și bateriile de rezervă într-un loc convenabil;

– trebuie să vă asigurați  că aveți acasă o rezervă de apă potabilă și conserve pentru câteva zile;

– îndepărtați paturile de ferestre și pereții exteriori;

– fixați dulapuri, rafturi și rafturi în apartamente și îndepărtați obiectele grele de pe rafturile superioare și mezaninele;

– depozitați substanțele periculoase (produse chimice toxice), lichidele inflamabile într-un loc sigur, bine izolat;

– toți locuitorii trebuie să știe unde se află întrerupătorul, robinetele principale de gaz și apă, pentru a opri curentul, gazul și apa dacă este necesar.

Cum să acționați în timpul unui cutremur

Simțind vibrațiile clădirii, văzând cum cad obiectele, auzind bubuitul crescând și sunetul spargerii de sticlă, nu intrați în panică (din momentul în care simțiți primele tremurături până la vibrații periculoase pentru clădire, aveți 15- 20 de secunde).

– Ieșiți rapid din clădire, luând documente, bani și lucruri esențiale. Când ieșiți din casă, coborâți scările, nu liftul;

– Odată ajunși pe stradă – mutați-vă într-un spațiu deschis și  pustiu – departe de clădiri, stâlpi și linii electrice;

– Dacă stați în casă, stați într-un loc sigur – lângă un perete interior, într-un colț sau lângă un stâlp de susținere. Dacă este posibil, ascundeți-vă sub o masă – vă va proteja de căderea obiectelor și a coloanelor. Stați departe de ferestre și mobilier greu;

– Dacă vă aflați într-un vehicul, rămâneți în aer liber, deschideți ușile, dar nu părăsiți vehiculul până când zgomotul nu a încetat.

Cum să procedați  după un cutremur

– Acordați primul ajutor celor care au nevoie;

– Trebuie să-i eliberați pe cei prinși în blocaje ușor de îndepărtat;

– Ascultați mesajele radioului local, respectați instrucțiunile autorităților;

– Înainte de a intra într-o clădire, asigurați-vă că aceasta nu se va prăbuși, nu vă apropiați de clădirile deteriorate;

– Atunci când vă întoarceți în apartament, casă, verificați dacă nu sunt deteriorate cablajele electrice, rețelele de gaz și apă. Depanați sau deconectați rețelele. Nu spălați toaleta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`