Numărul accidentelor rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creștere, iar șoferii se confruntă adesea cu dileme cu privire la modul de gestionare a acestor incidente. Iată ce trebuie să știi în cazul în care te confrunți cu o astfel de situație.
În România, numărul de accidente rutiere se menţine la un nivel ridicat, iar cifrele arată chiar că numărul de accidente rutiere în care sunt implicate animale domestice sau sălbatice este în creştere. Acest lucru are la bază mai mulţi factori. Printre motive regăsim posibilitatea ca proprietarii de animale domestice să le scape din supraveghere sau inclusiv posibilitatea ca diferite animale sălbatice să pătrundă pe şoselele neîngrădite, cum ar fi căprioare, porci mistreţi sau chiar urşi, relatează Observatornews.ro.
Legea prevede că în cazul unui astfel de accident, șoferii sunt obligați să anunțe Poliția. Dacă implicatul are asigurare potrivită, el poate solicita despăgubiri direct de la asigurator. Apoi, asiguratorul se poate îndrepta către proprietarul animalului pentru recuperarea cheltuielilor.
Dacă ai lovit un câine, oprește-ți mașina și verifică animalul. Încearcă să găsești un proprietar, deoarece animalele domestice pot avea cip sau zgardă de identificare. Manevrează câinele cu grijă, deoarece un animal rănit sau speriat poate deveni agresiv. Omiterea opririi după un accident poate complica situația șoferului, acesta putând fi considerat vinovat.
În cazul unui accident cu o căprioară sau alt animal sălbatic, șoferul trebuie să oprească mașina, să aprindă luminile de avarie și să asigure locul incidentului pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Dacă mașina nu poate fi mutată de pe carosabil, triunghiurile reflectorizante trebuie instalate pentru a avertiza ceilalți șoferi.
Pentru a primi despăgubiri pentru pagubele produse în accidentele cu animale, trebuie să anunțați Poliția și autoritățile pentru protecția animalelor. Despăgubirile ar urma să fie acordate doar pe baza unei autorizații eliberate de Poliția Rutieră.