Ce trebuie să faci atunci când ți-ai pierdut buletinul / Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a intra în posesia unui nou act de identitate

Ce trebuie să faci atunci când ți-ai pierdut buletinul / Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a intra în posesia unui nou act de identitate
Foto: Captură YT

Nimeni nu își dorește să își piardă buletinul sau să îi fie furat, însă dacă totuși se întâmplă asta, iată ce trebuie să faci. Multe persoane nu știu cum trebuie să procedeze în cazul în care au rămas fără actul de identitate.

Ce să faci dacă ți-ai pierdut buletinul

Persoanele care și-au pierdut buletinul sau cele cărora le-a fost furat trebuie să se prezinte cât mai repede la poliție, în maxim 24 de ore de când au constatat că au rămas fără acesta. De preferat ar fi ca posesorii actului de identitate să meargă la secția de Poliție de care aparțin cu adresa din act sau la Direcția Generală Pentru Evidența Persoanelor.

Odată ajunși acolo trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere că buletinul a fost pierdut, și la fel dacă a fost furat. De asemenea, trebuie să se ceară eliberarea unei noi cărți de identitate în termen de 15 zile.

De reținut este și faptul că cei care și-au pierdut buletinul trebuie să se prezinte la poliție cu un alt document care să le certifice identitatea.

În cazul în care actul de identitate a fost pierdut în străinătate, cei în cauză trebuie să se prezinte la cel mai apropiat consulat pentru a declara pierderea documentului, iar mai apoi oficiul consular va elibera un titlu de călătorie pentru întoarcerea în țară, scrie Fanatik.

Care sunt documentele necesare pentru obținerea unui nou act de identitate

Cei care vor să își elibereze un nou act de identitate au nevoie de următoarele documente:

  • o cerere pe care o primiți de la Serviciul de Evidența Persoanelor și trebuie să o completați cu datele personale;
  • certificatul de naștere, în original și copie;
  • certificatul de căsătorie, în original și copie (dacă este cazul);
  • hotărârea de divorț, în original și copie (dacă este cazul);
  • actul care dovedește adresa de domiciliu, în original și copie;
  • certificatul de deces al soțului/soției, în original și copie (dacă este cazul);
  • certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani, în original și copie (dacă este cazul);
  • un document emis de autoritățile statului, cu o fotografie recentă (permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar), în original și copie;
  • un timbru fiscal;
  • chitanța care dovedește contravaloarea cărții de identitate.

De asemenea, pentru a elibera un nou buletin persoanele în cauză trebuie să plătească o taxă unică de 7 lei, pe care o pot achita direct la ghișeul unde vor depune cererea și documentele necesare sau la un oficiu al Poștei Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`