Recalcularea pensiilor a creat nenumărate discuții. De asemenea, nu au aflat toți pensionarii ce pensie vor primi din septembrie, din cauză că nu au fost distribuite, încă, toate deciziile de recalculare.
Ministerul Muncii a anunțat în urmă cu câteva zile că s-a încheiat recalcularea pensiilor și că 82% dintre pensionari vor primi sume mai mari din această lună, spre deosebire de pensia din august.
Nu doar pensionarii aflați în România așteaptă cu nerăbdare decizia de recalculare, ci și pensionarii români plecați în străinătate.
Doi pensionari români, stabiliți în Italia, așteaptă cu nerăbdare să primească decizia de recalculare.
„Am reușit să vorbim cu atașatul pe probleme de muncă din Ambasada României și ne-a informat că în curând vor apărea și în diaspora aceste faimoase recalculări. Am și eu o soție care așteaptă să vadă ce se întâmplă. Nu reușim să facem legătura cu casele de pensii de care aparțin românii din Italia”, a spus Radu Nicolae, președinte Asociația APS CUORE – Italia, conform Știrile Pro TV.
Cei care s-au stabilit în altă țară, trebuie să știe că noua lege a pensiilor aduce o schimbare importantă. Pentru a-și încasa pensiile, aceștia trebuie să trimită în țară, de două ori pe an, un document prin care să ateste că sunt în viață. Până acum, regula era să trimită acel document o singură dată.
„Acum, legea prevede că aceste certificate de viață să fie transmise până la 30 martie, respectiv 30 septembrie ale anului. Se poate transmite atât cu poșta ca până acum, către noi, dar electronic, la adresele de mail”, a precizat Mariana Șerbănescu, director adjunct, Casa de Pensii București.
Cine nu va trimite certificatul de viață la Casa de Pensii sau nu are o persoană mandatată, poate să se confrunte cu o situație neplăcută, și anume, suspendarea plății pensiei.
Chiar dacă s-au mutat în altă țară, unii pensionari au preferat să își păstreze domiciliul în România, pentru a scăpa de corvoada birocrației.
„Până acum, au fost probleme cu certificatul ăsta, o dată ajunge, o dată ajunge târziu, trebuie să te duci la consulat sau la un notar să semneze că ești în viață. E foarte complicat”, a declarat Romulus Popescu, pensionar Italia.
În total, la nivel național, sunt aproximativ 90.000 de români care locuiesc în străinătate și primesc pensie din România.