Comisia Europeană urmează să stabilească strategii pentru asigurarea proviziilor esențiale și a echipamentelor critice necesare, în caz de urgență, pentru cel puțin 72 de ore.
Alimente, medicamente, bani. Aceste sunt câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le conțină un kit de urgență, scrie Antena 3 CNN.
„Pe lângă alimente, în cazul bolnavilor cronici, un aspect foarte important de menționat ar fi că în această trusă, kit de urgență, ar fi util să aibă o rezervă de medicamente pe care ei le folosesc de altfel în tratarea bolilor de care suferă. O altă utilitate ar avea o lanternă cu baterii, de altfel, pentru că nu vom mai avea energie electrică. Alimentele să fie neperisabile, iar medicamentele la care făceam referire să fie verificate în permanență, astfel încât să nu expire, verificat termenul de valabilitate al acestora. Și un radio. Este foarte important pentru că putem asculta mesajele pe care autoritățile le transmit. Avem undele radio care știm foarte bine că în caz de situații de urgență nu pică așa ușor. Și atunci vom asculta prin intermediul radioului mesajele care autoritățile le transmit”, a explicat cpt. Bogdan Toma, purtător de cuvânt al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru Antena 3 CNN.
„N-aș putea să vehiculez o sumă, însă este foarte important să avem o sumă de bani lichizi pe care să o punem în acel kit, având în vedere că există posibilitatea ca energia electrică să fie întreruptă. Automat, bancomatele nu vor mai funcționa. Nu se vor mai putea face plăți cu cardurile, cu telefoanele sau cu ce mai facem în acest moment. Și atunci este foarte bine să avem o sumă pe care fiecare o consideră utilă. Pentru că dacă aș vehicula o sumă, probabil că nu ar fi ok pentru toată lumea”, a adăugat acesta.
Bogdan Toma a menționat că în România, încă din 2018, DSU recomandă pregătirea unui astfel de kit de urgență pentru diverse situații.
„Deci nu este un element de noutate, noi am venit către populație prin diverse canale și am informat, le-am formulat recomandarea ca fiecare persoană sau fiecare familie să aibă un astfel de kit în locuința personală pentru diferite situații de urgență. Fie că vorbim de incendii, fie că vorbim de cutremure, fie că vorbim de inundații, fie de un conflict armat”, a explicat acesta.
Specialistul mai recomandă și ca oamenii să urmeze cursuri de prim ajutor.