Ce trebuie să aibă în vedere orice șofer pentru a nu încălca legislația. Cum trebuie să gestionăm situațiile neprevăzute din trafic

Publicat: 22 10. 2024, 14:06
Actualizat: 22 10. 2024, 14:07
Sursa foto: Pixabay.com

În orice moment al zilei ne putem trezi cu diverse situații neprevăzute, care ne fac să luăm decizii pe moment. Totuși, ar trebui să luăm în considerare Codul Rutier și cum trebuie să procedăm legal în anumite situații.

Oprirea neregulamentară poate fi sancționată cu amenzi dure

O banală pană de cauciuc poate fi o problemă cu care mulți ne putem confrunta. Indiferent de locul în care se întâmplă evenimentul nefericit, mașina trebuie oprită pentru a înlocui anvelopa, însă poate fi o problemă dacă alegem să facem acest lucru într-o zonă cu „Oprirea interzisă”,conform click.ro.

Oprirea neregulamentară poate atrage sancțiuni precum 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă că șoferul are de plătit între 660 și 825 lei. Dacă în zonă există un indicator „Oprirea interzisă”, penalizarea se poate suplimenta cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 lei.

În cazul unei pene de cauciuc în zona indicatorului cu „Oprirea interzisă”, Codul Rutier prevede ca, în cazul unei situații de genul sau a unei defecțiuni la motor, mașina poate fi oprită până la rezolvarea problemei. Potrivit Art. 189 (1) din legea 195/2002, „dacă autovehiculele ori remorcile imobilizate pe partea carosabilă a drumului nu pot fi deplasate, conducătorii acestora sunt obligați să pună în funcțiune luminile de avarie și să instaleze triunghiul de presemnalizare”.

Triunghiul trebuie amplasat în spatele mașinii, pe aceeași bandă, la o distanță de cel puțin 30 de metri, pentru a fi vizibil de către ceilalți participanți la trafic. În cazul localităților sau în zonele aglomerate, triunghiul se poate instala la o distanță mai mică sau chiar pe vehicul, pentru a putea fi observat din spate. În cazul în care luminile de avarie sunt defecte, șoferul poate să utilizeze o lampă portabilă cu lumină galbenă intermitentă, care se instalează la partea din spate a vehiculului.

Care este diferența dintre staționare și oprire

Este foarte important să înțelegem diferența între oprire și staționare. Oprirea este atunci când vehiculul este imobilizat pe un drum public pentru maxim cinci minute, iar dacă intervalul este depășit, atunci se consideră staționare.

Legea stipulează că oprirea și staționarea pe drumurile publice sunt permise doar pe partea dreaptă a străzii, în direcția de mers și cât mai aproape de trotuar. În absența trotuarului, șoferii trebuie să se asigure că sunt cât mai aproape de marginea drumului.