Ce transmite BOR cu privire la taxa de înmormântare / Preoții care cer bani pentru oficierea acestei slujbe pot fi reclamați

Ce transmite BOR cu privire la taxa de înmormântare / Preoții care cer bani pentru oficierea acestei slujbe pot fi reclamați
Sursa Foto: Facebook

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, a transmis prin intermediul unui comunicat că BOR nu a impus o taxă pentru oficierea slujbei de înmormântare. Prin urmare, preoții care cer bani pentru acest lucru pot să fie reclamați.

Consiliul parohial a stabilit taxe doar pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.

Precizările BOR cu privire la taxa de înmormântare

BOR a venit cu câteva precizări la taxa de înmormântare după ce în spațiul mediatic apăruse câteva știri referitoare la faptul că preoții cer bani la înmormântări, conținutul acestora fiind fals, din punctul de vedere al instituției.

Care sunt precizările făcute de BOR cu privire la taxa de înmormântare:

  • Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de condiționare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar și unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment.
  • Nu există o așa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare.
  • Un ipotetic act de condiționare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absența achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorității bisericești de care aparține acesta.
  • Există o limpede hotârâre sinodală din 18 decembrie 2017 pe această sensibilă temă, o hotărâre comunicată oficial presei și care ar fi trebuit preluată și transmisă inclusiv acum în mod obiectiv, se arată în comunicatul amintit de G4Media.

Diferența dintre „taxă” și „contribuții benevole”

În urmă cu șapte ani, Sfântul Sinod a adus câteva precizări cu privire la diferența dintre „taxă” și „contribuții benevole”.

Prin urmare, taxele pe care credincioșii le plătesc se referă numai la sumele care merg către concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire.

Contribuțiile benevole fac referire la sumele pe care credincioșii le oferă cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii, cuantumul lor fiind stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

În afară de contribuțiile benevole, considerate o donație din partea familiei pentru întreținerea lăcașului de cult, preoții nu pot condiționa oficierea slujbei înmormântării de plana vreunei taxe și cu atât mai puțin în cazul familiilor sărace, a reamintit Sfântul Sinod.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie