Pe 15 august, se sărbătorește Sfânta Maria Mare. Mulți dintre angajații din România au zi liberă pe această dată, astfel că s-a creat o punte și cu data de 16 august + weekend, așa că românii vor avea parte de o minivacanță în aceste zile.
Însă, legat de această mare sărbătoare, există foarte multe tradiții pe care credincioșii le respectă cu ocazia Sfintei Marii Mari, informează Cancan.
Ziua de 15 august este ultima când florile pot fi culese astfel încât să servească drept leac. Totodată, se spune că persoanele care se roagă și țin post negru pot scăpa de necazuri, de boli și de pagube. În schimb, vor avea parte de alinare și împlinire.
Cu toate acestea, există obiceiuri importante chiar și pentru 14 august. Spre exemplu, se spune că fetele care doresc să se căsătorească trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului. Astfel, Fecioara le va ajuta să își întâlnească alesul.
Potrivit tradiției, în data de 14 august, femeile însărcinate nu trebuie să muncească deloc pentru a avea o naștere ușoară și un copil sănătos. În același timp, cele care nu respectă obiceiul, este posibil să se confrunte cu dureri la naștere.
Totodată, conform tradiției, nu trebuie să îţi tunzi părul şi să îl arunci cu o zi înainte de Sfânta Maria Mare. Mai mult decât atât, este interzis să mergi înapoi pentru că, în acest fel, diavolul va râde, iar Maica Domnului se va întrista şi va plânge.
Tot pe 14 august, credincioșii nu merg la scăldat în apa râurilor și nu dorm pe prispă în ziua de 14 august. Tot conform tradiției, în unele zone, se dau prune și faguri de miere pentru sufletele celor care și-au pierdut viața.