Ce tip de roșii sunt preferate de români în această perioadă: „Am încercat cu alte soiuri, dar nu se vindeau”

Ce tip de roșii sunt preferate de români în această perioadă: „Am încercat cu alte soiuri, dar nu se vindeau”

Roșiile cu moț sunt vedeta piețelor românești în fiecare primăvară. Cu toate că unii fermieri susţin că cele cu ţugui sunt un soi bulgăresc, timpuriu, specialiştii însă avertizează că moțul poate indica forţarea coacerii cu substanțe chimice.

Roșiile preferate de români în această perioadă a anului

Unele dintre tomatele timpurii sunt mici şi au moţ, despre care vânzătorii lor spun că este o caracteristică a soiului, Prekos, adus din Bulgaria.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul roșiilor de import. În cazul în care sunt foarte tari, au un cotor lemnos, o culoare anormală în interior și sunt lipsite de semințe, nu ar trebui să fie consumate, notează adevarul.ro.

Fuga după profituri mari şi rapide îi împinge pe mulţi dintre legumicultori să recurgă la soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei. Se pare că în Buzău au fost depistați mai mulți producători că au folosit ilegal produse pentru grăbirea creșterii și a coacerii legumelor.

Cu toate acestea, chiar și roșiile tratate chimic pot fi consumate cu încredere dacă avem certitudinea că sunt autohtone și produse de agricultorii români.

„Avem și roșii mai mari și roșii mai mici, dar cel mai bine se vând acele soiuri bulgărești, cu moț. Așa preferă românii în primăvară, roșiile cu moț. Am încercat în alți ani să producem și alte soiuri, să ieșim la piață cu altceva, dar nu se vindeau, așa că am fost nevoiți să producem, din nou, roșiile cu moț”, a declarat Doru Stoica, producător din localitatea dâmbovițeană Gura Șuții.

Potrivit acestuia prețul roșiilor pleacă de la el cu 12-13 lei, dar se dublează în momentul în care ajung pe tarebele din piețe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`