Ce ți se poate întâmpla dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala care îi costă mult pe români de sărbători

Ce ți se poate întâmpla dacă mănânci prea multe portocale. Greșeala care îi costă mult pe români de sărbători
Foto: Pixabey

Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C, oferind peste 100% din necesarul zilnic. Aceste fructe îmbunătățesc sistemul imunitar, hidratează în zilele călduroase și furnizează antioxidanți care protejează celulele. Cu toate acestea, excesul poate cauza efecte secundare neplăcute, așa că moderarea în consum este importantă.

Ce poți să pățești dacă mănânci prea multe portocale

Dacă sunt consumate în cantități excesive, aceste fructe pot cauza senzație de balonare, crampe abdominale, disconfort gastric și alte probleme digestive.

Consumul excesiv de portocale nu cauzează colorarea pielii în portocaliu, contrar credinței populare. Cu toate acestea, aceste fructe pot duce la probleme digestive din cauza conținutului lor ridicat de fibre, cu peste 3,6 grame per porție. Aportul zilnic recomandat de fibre este de 25-30 de grame, iar consumul excesiv de portocale poate contribui la atingerea acestui prag. Este important să ai grijă la cantitatea totală de fibre consumate, având în vedere că și alte alimente precum nucile, semințele, cerealele, legumele și alte fructe contribuie la aportul de fibre.

Ce efecte adverse are consumul excesiv de citrice

Consumul excesiv al acestui nutrient poate cauza balonare, gaze, diaree și disconfort abdominal. De asemenea, poate afecta absorbția mineralelor precum fierul, zincul și calciul, ducând la deficiențe nutritive. Fibrele, în exces, pot determina o senzație rapidă de sațietate, dificultând consumul altor alimente și având un impact asupra dietei generale, scrie Romaniatv.

Citricele nu sunt recomandate pentru cei cu arsuri la stomac sau reflux gastroesofagian (GERD), conform unui studiu din iulie 2017 publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility. Portocalele au determinat simptome de GERD la peste jumătate dintre participanții cu această afecțiune.

Fundația Internațională pentru Tulburări Gastrointestinale avertizează că citricele și sucul lor pot înrăutăți GERD și ar trebui evitate. Fructele non-citrice, cum ar fi merele, perele și bananele, sunt opțiuni mai sigure. Se recomandă un consum zilnic de 2.000 de miligrame de portocale, iar depășirea acestei limite ar trebui evitată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`