Zi de coșmar pentru bucureștenii care circulă cu mijloacele de transport. Ieri, în cea mai călduroasă zi din 2023, călătorii s-au temut că nu vor mai ajunge la destinație, din cauza temperaturii extrem de ridicat din interior. În timp ce Societatea de Transport București susține că mașinile sunt prea vechi, călătorii afirmă că de multe ori șoferii refuză să pornească aerul condiționat, chiar dacă el există.
Ieri, un conducător auto a măsurat cu un termometru gradele din cabina tramvaiului, iar aceasta a ajuns la 48,5 grade, conform Cancan.
La autobuze, aerul condiționat funcționează la Otokar și la cele peste 100 de vehicule Mercedes Hybrid. La cele peste 500 de autobuze Citaro, nu există aer condiționat la modelele Euro 3 și la Euro 4 nu funcționează aerul „pentru 80% dintre ele, pentru că nu există freon, piese de schimb etc”.
Diferența de temperatură dintre un tramvai cu aer condiționat și unul fără este de 10 grade Celsius.
Un cod roșu de temperaturi ridicate, discomfort termic deosebit de accentuat va viza, miercuri, județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și municipiul București.Aici se vor înregistra temperaturi maxime de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat.
În sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei și în centrul și sud-vestul Moldovei va fi cod portocaliu de caniculă și se vor înregistra temperaturi maxime de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.