Ce susbstanțe conțin lactatele pe care le cumpărăm din magazine? Ponturi pentru a recunoaște produsele lactate naturale

Ce susbstanțe conțin lactatele pe care le cumpărăm din magazine? Ponturi pentru a recunoaște produsele lactate naturale
Sursa foto: Freepik.com

Cât de sănătoase sunt, de fapt, lactatele pe care le găsim pe rafturile magazinelor? Conform specialiștilor, nu sunt tocmai cea mai bună alegere.

Ce susbstanțe conțin unele lactate din magazine

Reprezentanții InfoCons au spus ce substanțe se găsesc în unele produse lactate pe care le cumpărăm din magazine.

”Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție. Iată câteva dintre aceste substanțe și rolul lor în produsele lactate:

  1. Lactoză: Unul dintre cei mai importanți carbohidrați din lapte este lactoza, sau zahărul din lapte. Este formată din două molecule, glucoză și galactoză, și este responsabilă pentru gustul dulce caracteristic al laptelui.
  2. Grăsimi: Produsele lactate conțin grăsimi, care pot varia în funcție de tipul de produs și de procesul de producție. Grăsimile din lapte includ acizi grași saturi, nesaturați și trans, care pot influența gustul și textura produselor lactate.
  3. Proteine: Cele două principale proteine din lapte sunt cazeina și proteina zerului. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru creștere și întreținerea țesuturilor.
  4. Vitamine și Minerale: Laptele și produsele lactate sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina B12 și riboflavina. Aceste substanțe nutritive contribuie la sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și metabolismul energetic.
  5. Conservanți și Aditivi: Unele produse lactate pot conține conservanți sau aditivi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea sau textura lor, sau pentru a prelungi durata de valabilitate. Printre aceștia se numără antioxidanții, emulsificatorii și stabilizatorii”, scriu reprezentanții InfoCons pe o rețea socială.
  6. Antibiotice și Hormoni: În anumite situații, produsele lactate pot conține urme de antibiotice sau hormoni, care pot proveni de la animalele care produc laptele. Aceste substanțe pot fi utilizate în industria laptelui pentru a preveni sau trata infecțiile sau pentru a îmbunătăți producția de lapte.

Este important să menționăm că regulamentele și standardele privind siguranța alimentară reglementează utilizarea substanțelor chimice în produsele lactate, pentru a asigura că acestea sunt sigure pentru consumul uman. Consumatorii pot alege produse lactate organice sau certificate, care sunt supuse unor reguli mai stricte în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice și tratamentul animalelor”, se precizează pe site-ul infocons.ro.

Ponturi pentru a recunoaște produsele lactate naturale

Tot pe site-ul infocons.ro sunt date și câteva ponturi despre cum recunoaștem produsele lactate naturale.

“Recunoașterea produselor lactate naturale poate fi uneori un proces complicat, deoarece piața este inundată cu o varietate de produse, unele dintre ele fiind procesate și conținând aditivi sau conservanți. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care poți identifica produsele lactate naturale:

  1. Lista de ingrediente scurtă și ușor de citit: Produsele lactate naturale ar trebui să conțină o listă de ingrediente cât mai scurtă posibilă și să evite aditivii și conservanții. Caută produse care conțin doar lapte și poate un conservant natural, cum ar fi acidul lactic, în cazul iaurtului.
  2. Absența zahărului adăugat și a îndulcitorilor artificiali: Multe produse lactate procesate conțin cantități semnificative de zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali pentru a îmbunătăți gustul. Produsele lactate naturale, cum ar fi iaurtul grecesc simplu sau brânza de vaci, ar trebui să aibă un conținut scăzut sau zero de zahăr adăugat.
  3. Absența coloranților și aromelor artificiale: Produsele lactate naturale nu ar trebui să conțină coloranți artificiali sau arome artificiale pentru a le da un aspect sau un gust mai plăcut. Acestea ar trebui să aibă un gust și o culoare naturale, specifice produsului respectiv.
  4. Certificări organice sau naturale: Produsele lactate care au certificări organice sau naturale sunt supuse unor reguli mai stricte în ceea ce privește procesul de producție și utilizarea substanțelor chimice. Caută etichetele care indică că produsul este organic sau natural pentru a fi sigur că este într-adevăr un produs lactat natural.
  5. Originea locală și procesul de producție transparent: Unele produse lactate naturale sunt produse local și au un proces de producție transparent. Caută produse de la ferme locale sau producători mici, care pot oferi detalii despre modul în care laptele este colectat și prelucrat în produsul final.
  6. Textura și gustul caracteristic: Produsele lactate naturale pot avea o textură și un gust caracteristic, fără adăugarea de emulsificatori sau stabilizatori. Iaurtul grecesc simplu, de exemplu, are o textură mai densă și un gust bogat în comparație cu iaurtul procesat.

Recunoașterea produselor lactate naturale poate necesita puțină cercetare și atenție la etichetele produselor, dar este o modalitate sigură de a te asigura că consumi produse de înaltă calitate și sănătoase”, mai precizează sursa mai sus citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”