Varicele sunt dilatații patologice ale venelor care apar atunci când aceste valve sunt distruse, astfel sângele își va inversa circulația producând stază, hiperpresiune intravenoasă și dilatarea venelor. Printre zonele cele mai afectate de această patologie se numără, în principal, extremitățile inferioare. De fapt, apariția varicelor pe picioare este cea mai comună. Dar care este motivul apariției lor și câte tipuri de varice se pot regăsi?
Una dintre principalele cauze ale apariției acestor vene varicoase este moștenirea genetică. Astfel, având un istoric familial cu varice de diferite dimensiuni, acest fapt crește șansele de a le dobândi, deși genetica nu este întotdeauna ”vinovată” de această afecțiune, deoarece varicele pot apărea din cauze multiple.
Un alt factor care afectează în mod semnificativ formarea varicelor este sedentarismul. Practicarea exercițiilor fizice în mod regulat și menținerea unui stil de viață sănătos și activ conduc la o bună funcționare a fluxului sanguin, cel care influențează apariția varicelor.
Excesul de greutate afectează în mod direct sistemul circulator al organismului, deoarece previne sau împiedică revenirea venoasă din cauza presiunii exercitate asupra extremităților. Din acest motiv, persoanele supraponderale sau obeze tind să aibă mai multe vene varicoase în picioare, deoarece pun mai multă presiune pe acestea.
Modificările hormonale pot afecta apariția varicelor. Din acest motiv, grupul în care apar cele mai multe vene varicoase în picioare sunt, de obicei, femeile aflate la menopauză sau în timpul sarcinii, deoarece acestea sunt două etape care implică o activitate hormonală accentuată.
Deși nu este un factor determinant, deoarece varicele pot apărea la orice vârstă, adevărul este că vârsta crește probabilitatea apariției lor. Odată cu instalarea procesului natural de îmbătrânire, revenirea venoasă poate fi afectată în special în cazul adulților care nu sunt foarte activi și cărora le sunt asociați factori de risc cardiovasculari.
A lucra ore întregi stând jos sau a petrece mult timp în picioare înseamnă că circulația sângelui este afectată, iar sângele nu curge în mod corespunzător. Acest lucru se datorează faptului că perioadele prelungite de timp în aceeași poziție face ca sângele să nu se întoarcă corect la inimă și astfel să apară venele varicoase.
În funcție de momentul apariției lor, se diferențiază următoarele tipuri:
Acestea sunt cele care apar ca o consecință a evoluției bolii și își au originea în insuficiența unei axe sapenoase, astfel încât acestea apar de obicei pe partea interioară a coapsei și a piciorului. Având o distribuție tipică, cu un trunchi safen principal insuficient din care ies colaterale (vene varicoase), varicele primare pot fi tratate cu diferite tehnici care acționează asupra axei sapenoase, asociind tratamentul colateral cu flebectomia sau alte proceduri, în funcție de indicațiile medicului
Aceste tipuri de vene varicoase sunt cele care apar la pacienții care au suferit deja varice și nu mai au o distribuție tipică cu un singur trunchi, dar astfel de varice apar însă într-o multitudine de locații.
Aceste tipuri de vene varicoase apar în stadiile incipiente ale bolii și sunt de obicei văzute în principal la nivelul coapsei exterioare și în golul popliteal din spatele genunchiului. Acestea sunt dilatații mici ale capilarelor pielii și sunt, de obicei, asimptomatice.
Sunt vene de calibru normal, dar care sunt transparente prin piele (în special pe pielea foarte albă) și care au o culoare albastru-verde. Deși sunt de obicei asimptomatice și în multe cazuri sunt vene normale care devin transparente, în unele cazuri sunt vene varicoase incipiente, mai ales atunci când sunt legate de varice și telangiectazii, ele sunt „vena nutrițională” care le hrănește.
Acestea sunt vene dilatate proeminente și supraînălțate, care devin mai evidente atunci când pacienții stau în picioare. Aceste tipuri de vene varicoase sunt, de obicei, însoțite de simptome și sunt deja un semn de progresie a bolii venoase, care, dacă nu este corectată, va duce la apariția tulburărilor cutanate (pete, modificări ale colorației, ulcere).
Indiferent de ceea ce caută pacienții, de exemplu ”tratament varice Cluj” sau ”clinică pentru tratarea varicelor Bacău”, specialistul care tratează varicele este chirurgul general sau vascular cu specialitatea Flebologie.
Articol susținut de Anastasios Medical, o rețea medicală cu clinici în Cluj, Bacău și Zalău. Pentru mai multe detalii și programări, vizitați anastasios.ro