Ce știm despre victimele incendiului de la Ferma Dacilor: Doi frați fotbaliști și tatăl lor, o studentă la Sociologie și prietenul ei, un fiu de general și copilul patronului au decedat

Publicat: 28 12. 2023, 10:48
Actualizat: 28 12. 2023, 11:21
Urmari ale incendiului de la "Ferma Dacilor, Tohani, jud. Prahova, 27 decembrie 2023. Inquam Photos / Bogdan Buda

Apar tot mai multe informații despre persoanele care au murit în incendiul devastator de la Ferma Dacilor. Cele şapte victime carbonizate, trei copii și patru adulți, au fost identificate pe baza probelor ADN. O a opta persoană nici acum nu a fost găsită.

Cine sunt victimele tragediei de la Ferma Dacilor

În incendiu a pierit Vlad Băiceanu, un student de 21 de ani, fiul generalului Petru Băiceanu, şefului Direcției Generale de Informații a Armatei și al Elenei Băiceanu, directoare în ANAF.

Fiul patronului pensiunii, Victor Dinicu (11 ani), a pierit și el. Acesta era hocheist, făcea parte din echipa sub 13 ani a clubului Corona Brașov și începuse să joace hochei la Academia Țiriac.

În incendiu a murit și finul patronului, Lucian Ene. El intrase în foc să-și salveze copiii. Soţia şi unul dintre copii, Matei (16 ani), au supraviețuit și au fost transportați la spital. În schimb, bărbatul, fratele geamăn al lui Matei și încă un frate (Luca, 16 ani, și Petru, 11 ani) au murit.

Gemenii Luca și Matei erau legitimați la CSA Steaua, iar Petru la New Stars, academia condusă de Sorin Ghionea și de Petre Marin, potrivit Fanatik.

Printre victime sunt și Anca Florina Gavrilă, handbalistă și studentă în anul II la Facultatea de Sociologie, și prietenul ei Adrian. Fata era din Călăraşi și urma să împlinească 21 de ani pe 14 ianuarie. Cei doi nu plănuiseră să meargă de Crăciun la Ferma Dacilor, ci luaseră decizia spontan. Mama fetei a aflat întâmplător, în parc, că a fost incendiu la pensiune. Apoi și-a sunat fiica și, pentru că aceasta nu a răspuns, și-a dat seama că s-a întâmplat ceva.

Neregulile care au dus la incendiul de la Ferma Dacilor

Amintim că pensiunea Ferma Dacilor a fost ridicată fără autorizație de construire și nu avea nici autorizație de securitate la incendiu.

În martie anul acesta, Secția militară a DNA a clasat un dosar care viza exact modul în care funcționa pensiunea fără autorizație de securitate la incendiu. Dosarul ar urma să fie redeschis acum, după această tragedie.

În 2019, la Ferma Dacilor a fost organizata o masă de protocol oferită chiar de conducerea ISU Prahova, structura responsabilă să verifice pensiunea. Marți, ISU Prahova a transmis că „a fost efectuată o verificare pe fond în anul 2019, fiind identificate 6 nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate 6 avertismente. La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu”.

Miercuri seară, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că va sesiza Parchetul în legătură cu verificările făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova în 2019 la Ferma Dacilor.

În cauză sunt efectuate cercetări in rem, deci deocamdată doar pentru faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru, şi de ucidere din culpă, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Complexul turistic Ferma Dacilor e deținut de Cornel Dinicu, un antreprenor prahovean cu un trecut controversat. El nu a putut fi audiat deoarece încă e în stare de șoc după moartea fiului.