Postul de vameş a devenit cel mai nesigur loc de muncă în acest început de an. Dacă până acum se dădeau bani grei (a se citi şpăgi) pentru a se obţine un loc de muncă la un punct de trecere a frontierei, din februarie toată lumea fuge cât mai departe de vămile ţării.
Acţiunile Direcţiei Anticorupţie din vămi i-au speriat pe toţi: vameşi, poliţişti, traficanţi (în special pe traficanţii de ţigări). Pregătită din timp, dar ţinută la naftalină până când intrarea României în spaţiul Shangen a devenit o „fata morgana”, acţiunea autorităţilor pare prima de amploare decisă să rupă pisica în ceea ce priveşte corupţia din vămi.
Bancuri cu vameşi
În aceste zile frica domneşte în toate vămile din România. Toţi angajaţii sunt speriaţi şi se aşteaptă ca, mai devreme sau mai târziu, să intre în vizorul autorităţilor. Se feresc până şi de umbra lor, conştienţi că în fiecare locaţie e posibil să fie instalate camere de supraveghere şi microfoane.
Noile bancuri cu vameşi (românul e inventiv la acest capitol) surprind foarte bine situaţia. Pentru că cele mai multe arestări au fost făcute până acum în drumul spre muncă sau în locuinţele suspecţilor, bancul la modă este următorul:
„Ce spune un vameş când ajunge la serviciu? Sunt liber!„
Locul în care se primea şpaga a devenit mai sigur decât propria casă, semn că, cel puţin pentru moment, sistemul corupţiei din vămi se clatină.
Implicarea politicului
Dincolo de beneficiile acestei acţiuni, nu se poate trece cu vederea peste nuanţele, unele dintre ele politice, ce au generat acest lucru. Nu există încă răspunsuri concrete la întrebarea „De ce abia acum?”, când corupţia din vămi era un fenomen înrădăcinat de mult timp în sistemul românesc de stat.
Aluziile la persoanele politice implicate, venite chiar din rândul anchetatorilor, nu au fost clarificate şi nu este clar dacă această acţiune va avea determinarea şi curajul de a ajunge la vârful corupţiei din vămi şi nu se va opri doar la arestarea câtorva pioni.
Radiografia corupţiei
Scandalul din vămi a explodat în acest început de an, majoritatea reţinerilor în rândul poliţiştilor şi vameşilor fiind făcute acum.
– Vama Siret (Suceava): 59 de angajaţi au fost arestaţi
– Punctele de trecere a frontierei Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş): 71 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi
– Vama Albiţa (Vaslui): peste 50 de persoane au fost reţinute
– Liderul sindicatului „Sed Lex” a fost acuzat de luare de mită de un fost vameş. Până acum nu a fost prezentată nici o probă completă în acest caz