Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic despre consumul de ciorbă. „Ne umple stomacul cu apă”

Publicat: 17 11. 2024, 12:47
Foto: Freepik

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre ce înseamnă consumul de ciorbă pentru organism și dacă îngrașă sau nu, dar a explicat și diferența dintre supe și ciorbe.

Îngrașă sau nu ciorba?

Ciorba, mai ales în sezonul rece, este foarte foarte îndrăgită de către români, iar Mihaela Bilic a vorbit despre beneficiile consumul de ciorbă. Nutriționistul spune că ciorba umple stomacul cu apă, iar senzația de foame dispare, astfel ea nu îngrașă, conform Cancan.

„Cum se face frig afară, cum ne vine poftă de o ciorbă sau o supă caldă. Supa de pui cu tăiței de casă sau cu găluște este un adevărat medicament. Iar pentru gurmanzi și pofticioși sugerez o ciorbă de fasole cu afumătură sau un borș de perișoare dres cu smântână… greu de rezistat! Ce relație avem între ciorbă și siluetă? Una foarte bună, având în vedere că ciorba ne umple stomacul cu apă. Umflă burta, dar nu îngrașă!”, a scris Mihela Bilic pe Facebook.

În plus, nutriționistul a explicat că nu este nicio problemă dacă în ciorba se pun cartofi sau paste făinoase.

„Ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne, diluat în multă apă. Dacă e acrită se numește ciorbă, dacă e dulce îi spunem supă. Ingredientele sunt vizibile, zeama este clară iar grăsimea nu poate fi ascunsă, se ridică la suprafață. Uleiul nu se amestecă cu apa, deci ciorba poate fi degresată foarte ușor și când e caldă, fie după ce s-a răcit.

Nu e periculos să punem în ciorbă cartofi, paste făinoase sau orez, cantitatea nu depășește 2 linguri/ porție și silueta nu este în pericol. Nici dacă e vorba de ciorbă dreasă cu smântână nu e grav, o lingură de smântână are mai puține calorii decât o lingură de ulei”, a mai spus Mihaela Bilic.

Ciorbă sau supă-cremă

Un castron de ciorbă are în jur de 150 de calorii și ține stomacul plin, preparatul fiind ideal pentru cei care țin dietă. Cât despre supa-cremă, oamenii trebuie să fie atenți pentru că ele pot conține ingredient precum făină, unt sau smântână care pot periclita dieta.

„Supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume băgată la blender. Poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi, rădăcinoase sau leguminoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau smântână… iar asta poate să fie o capcană pentru siluetă!

Din păcate făina încorporează și leagă grăsimea, nu o mai putem vedea. Supă cremă nu poate fi degresată, pentru mai multă siguranță ar fi bine să o gătiți chiar voi, sau să fie făcută de un bucătar de încredere, ca să știți câtă grăsime ascunde.

Una peste alta, variantele se compensează: ciorba conține grăsime din carne, în schimb supa cremă are mai mult cartof sau smântână. Ca și valoare energetică, socotiți 150 de calorii pentru un castron de ciorbă/supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi.

Și culmea e că ține stomacul plin de două ori mai mult timp! Ciorba este prietena siluetei și poate fi consumată de cei care țin diete ca fel unic, la masa de prânz sau la cină… e dietetică, echilibrată și foarte românească!”, a mai scris nutriționistul.