Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, spune că noua mutație a coronavirusului, identificată și în România, într-o probă recoltată la Spitalul Judeţean de UrgenţăSuceava, ”nu trebuie să ne sperie”, însă insistă asupra necesității intensificării procesului de imunizare astfel încât virusul să nu aibă timp să dezvolte noi variante.
„Este o mutație care se regăsește și în tulpina braziliană și în tulpina africană. Este adevărat că cele două tulpini au o oarecare rezistență la vaccin, asta înseamnă o eficacitate ușor mai redusă a vaccinurilor disponibile în acest moment. Dar datele Pfizer din SUA arată că la 6 luni de la rapel, se păstrează la peste 91% protecția inclusiv față de noua tulpină E484K. Nu trebuie să ne sperie sau să intrăm în panică”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Antena 3.
În acest context, Gheorghiță atrage atenția asupra faptului că dacă numărul persoanelor vaccinare nu va crește, există riscul ca virusul să sufere noi mutații, în fața cărora vaccinul să nu fie eficient.
În urma secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare” dinSuceava a fost descoperită pe teritoriul României prezența unei noi variante a coronavirusului, prezentând atât caracteristicile tulpinii britanice B1.1.7, cât şi mutaţia E484K, care potrivit unor studii poate reduce eficienţa vaccinurilor împotriva virusului.
Această variantă a fost identificată la un pacient din Suceava care nu a călătorit recent în Marea Britanie.
În luna martie, noua variantă (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusă ca variantă îngrijorătoare (variant of concern – VoC) şi în lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), care monitorizează situaţia epidemiologică la nivelul Uniunii Europene.