Ce spun specialiștii despre codul roșu de vreme rea. „Ne vine rândul să experimentăm o iarnă mai grea”
Viscolul și ninsoarea au dus la emiterea unui cod roșu în județele din sud-estul României. Zeci de drumuri au fost închise, șoferi blocați, oameni lăsați pe întuneric.
După câteva ierni blânde, urmează una aspră
Specialiștii spun că după vremea caldă din ultimele săptămâni, sud-estul României este cuprins de un val de temperaturi scăzute și ninsori abundente, conform Adevărul.
Specialiștii spun că după atâtea ierni blânde, a venit timpul să experimentăm una mai aspră.
„Trebuie să recunoaștem că ne-am obișnuit cu niște ierni mai liniștite, ne uităm la televizor să îi vedem pe alții sub zăpezi, au fost New-York, Londra, cu ani în urmă, Alpii. Acum este posibil să vină și rândul nostru. Acum experimentăm două furtuni la un interval destul de mic, de o săptămână”, a declarat Adrian Bâlbă, doctor în științe.
În Constanța, s-au produs două furtuni, de gradul 10 și 12, într-o săptămână și a dus la producerea valurilor de zece metri înălțime.
„S-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii, în contextul evoluției în bazinul vestic al Mării Negre al unui ciclon și așa s-a ajuns la asemenea efecte. Cicloanele sunt fenomene obișnuite în Marea Neagră, se manifestă prin furtuni mari, însă nu neapărat de o asemenea intensitate”, a afirmat Mia Mirabela Stamate, șefa Serviciului Prognoze din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea, după Ciclonul Frederico.
Vântul a bătut cu peste 110 km/h, iar valurile au depășit digurile, iar cel puțin trei ambarcațiuni din Portul Tomis s-au scufundat, chiar dacă erau ancorate. Portrurile au fost închise de sâmbătă de la prânz.
În comparație cu anul trecut, când în Constanța nu s-a înregistrat deloc vremea rea, ci s-au înregistrat 18 grade în decembrie, anul acesta, finalul lunii noiembrie lovește cu furie litoralul. În Constanța, drumurile naționale și județene au fost închise circulației. 65 de localități au rămas fără curent, iar 33 de localități au rămas fără apă, mașinile au rămas blocate în zăpadă.
Fenomenele se vor diminua
ANM anunță că iarna nu va dispărea, dar aceste fenomene se vor diminua. Temperaturile, însă, vor rămâne scăzute în continuare, iar maximele vor fi cuprinse între -5 și 3 grade. De marți, vor începe precipitațiile și poleiul va apărea, alt factor care va îngreuna situația șoferilor.