Ce spun medicii neurologi despre semi-pareza facială – un efect advers al vaccinului anti-Covid
O tânără, medic din secția ORL a Spitalului Județean Vâlcea, a avut o reacție adversă rară în urma vaccinării anti-COVID. Ministerul Sănătății a informat joi că în cazul acesteia s-a înregistrat o paralizie facială temporară, după administrarea rapelului. Este prima reacție severă din România în urma vaccinării.
Ce spun medicii depre acest caz
Neurologul Mirela Soare, de la Spitalul CF Witting din București crede despre cazul doctoriței de la Vâlcea că este mai degrabă o coincidență decât o reacție cauzată de administrarea vaccinului: „Paralizia facială periferică este o afecțiune care apare mai mult în anotimpul rece sau după o expunere la curenți de aer. Are o componentă virală ce produce o inflamație a nervului facial”. Clinic, a continuat medicul, se manifestă prin asimetrie facială. „Pacientul nu-și mai poate încreți fruntea, are o pleoapă căzută, la fel și colțul gurii, nu poate zâmbi, chiar mesteca sau pronunța anumite sunete”, a descris ea simptomele.
Cunoscutul medic infecționistVirgil Mustaa explicat pentru B1.RO cazul primei reacții adverse rare care apare în România în urma administrării vaccinului împotrivaCOVID-19. Este vorba despre o doctoriță din Vâlcea, de 32 de ani, care a suferit paralizie facială temporară, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer.
MediculVirgil Mustaa precizat că astfel de reacții adverse rare au ieșit în evidență în studiile anterioare aprobării vaccinului de la Pfizer și că unt mai multe aspecte care trebuie luate în calcul, în funcție de fiecare caz în parte:
Precizările Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a informat că a fost înregistrat primul caz de efecte adverse rare în urma administrării vaccinului împotriva COVID-19:
„Ministerul Sănătății a fost informat de către reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile despre înregistrarea unei reacții adverse rare, paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer (Comirnaty)”, se arată în comunicatul de presă.
Ministerul precizează că, în acest moment, pacienta se află „într-o stare de sănătate bună”, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice.
„Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri”, mai arată Ministerul Sănătății.