Ce sisteme de apărare antiaeriană are România? De ce nu le-a utilizat în zone unde cad drone rusești

Publicat: 15 09. 2023, 18:02
Foto simbol: Facebook / Ministerul Apărării Naționale / Anca Medrea

Incidentele cu cele trei drone rusești căzute pe teritoriul României arată încă o dată cât de nepregătiți suntem în cazul în care Rusia va extinde războiul spre teritoriul NATO, deși țara noastră dispune de numeroase sisteme de apărare antiaerine și radare performante.

În ultimele zile, în spațiul public din România, se vorbește tot mai mult de bucățile de drone rusești căzute în județul Tulcea și de faptul că țara noatră a fost „luată prin surprindere” deși am fost informați încă de lunea trecută de partea ucraineană și, mai mult, avem numeroase capacități de a detecta și contracara potențialele amenințări care vin tot mai des dinspre Rusia.

Atacurile cu drone rusești de fabricației iraniană Shahed-136 s-au intensificat la porțile României vizând în special porturile ucrainene de la Dunăre – Reni și Izmail.

Atacurile au devenit atât de frecvente încât în dimineața zilei de 13 septembrie autoritățile române au emis un avertisment RO-Alert în Tulcea și Galați, îndemnând populația să se adăpostească în beciuri sau în zone în care nu se află geamuri sau pereți exteriori.

Dronele militare Shahed-136 sau versiunea îmbunătățită denumită de ruși Geranium-2 sunt greu de detectat de radarele ucrainene din cauza dimensiunilor reduse, având o anvergură a aripilor de aproximativ 2,5 metri, ce poate atinge o viteză maximă de 185 km/h și cel mai important aspect este că poate zbura la altitudini joase.

De ce nu a mobilizat până acum România capacitățile antiaeriene în zonele unde cad drone rusești, pe newsweek.ro.