Ce se va întâmpla cu persoanele programate dacă EMA va decide să retragă autorizația pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca: Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)

Publicat: 16 03. 2021, 16:00
Foto: facebook.com/guv.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit în conferința de presă de marți despre scenariul în care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea decide să retragă autorizația pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca și Universitatea Oxford.

Valeriu Gheorghiță, despre eventualitatea în care va fi retrasă autorizația pentru vaccinul AstraZeneca:Încercăm să acoperim necesarul de vaccinuri pentru toate persoanele care sunt programate

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele care sunt deja programate la vaccinare cu acest ser, medicul militar a răspuns: ”Ne-am gândit la toate scenariile posibile. Da, din dozele suplimentare pe care urmează să le primim vom putea asigura accesul acestor persoane deja programate care, o parte erau programate de săptămâni. Încercăm să acoperim necesarul de vaccinuri pentru toate persoanele care sunt programate, în momentul de față, în platformă. Doar, repet, dacă va fi cazul, deși este improbabilă această decizie”.

Tot mai multe state europene au decis să suspende administrarea serului AstraZeneca după apariția unor cazuri de tulburări de coagulare. România a decis ca serul să fie administrat în continuare, ținând cont de recomandarea EMA conform căreia beneficiile acestul vaccin depășesc riscurile.

”În acest moment, sunt 13 state la nivel european care au decis suspendarea temporară a unui singur lot. Sunt 7 state care au decis continuarea cu toate loturile de vaccin și sunt 15 state care au decis suspendarea temporară cu toate loturile de vaccin provenite de la compania AstraZeneca. De asemenea, Marea Britanie, Canada, Australia au decis continuarea campaniei de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca. România a decis, în urma unei ședințe cu experți, continuarea la acest moment a vaccinării cu vaccin de la compania AstraZeneca, vaccin care este autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care și-a menținut același nivel de recomandare, adică beneficiile, la acest moment, depășesc riscurile și, din acest punct de vedere, se recomandă vaccinarea fără să existe, legat de evenimentele tromboembolice raportate la nivel european, semnale ale unei frecvențe mai mari decât în populația generală nevaccinată”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Ce se va întâmpla cu persoanele programate dacă EMA va decide să retragă autorizația pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca: Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță