România a contractat trei vaccinuri anti-COVID-19, care necesită administrarea a douădoze: Pfizer & Biontech, Moderna și AstraZeneca. Ca răspuns pentru persoanele care nu se mai prezintă la rapel, producătorii serurilor, respectiv specialiștii din domeniul medical atrag atenția asupra faptului că o singură doză nu este suficient de eficientă pentru prevenirea unei forme severe de COVID.
Administrarea a două doze de ser anti-COVID-19 oferă o protecție mai puternică și mai îndelungată împotriva SARS-COV-2. Potrivit studiilor realizate de Biroul Britanic pentru Statistici Naionale și Universitatea Oxford,s-a constatat că oamenii manifestă o reacţie semnificativă a anticorpilor deja după prima doză de vaccin. Procentul infectărilor a scăzut cu 72% după administrarea primei doze de Pfizer sau AstraZenecași cu 90% după cea de-a doua doză.
„La fel ca în cazul altor boli infecțioase, după prima doză există o protecție consistentă, dar aceasta se reduce rapid”, a declarat pentru DW Koen Pouwels, cercetător al Universității Oxford.
De asemenea, Pouwels, unul dintre autorii studiului, a mai precizat faptul că rapelul ridică nivelul anticorpilor în special în cazul persoanelor în vârstă.
Din ce în ce mai mulți cercetători sunt de părere că pentru persoanele care au avut COVID este necesară administrarea unei singure doze de ser.
„Pentru cei care au fost infectați și s-au vindecat, adică zeci de milioane de persoane, ei vor avea nevoie de o doză care va face vaccinul eficient”, a declarat James Hildreth, președinte al Meharry Medical College.
Un alt studiu, realizatde Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles, pe un eșantion de 260 de persoane, concluzionează faptul că administrarea unei singure doze de Pfizer foștilor pacienți cu COVID produce „un răspuns imunitar asemănător cu cel al persoanelor care au primit cele două doze recomandate”.
Singurul ser anti-COVID-19 care va fi administrat într-o singură doză în România va fi cel produs de americanii de la Johnson&Johnson.