Ce se întâmplă dacă un pensionar primește o pensie mai mică decât cea stabilită prin recalculare

Ce se întâmplă dacă un pensionar primește o pensie mai mică decât cea stabilită prin recalculare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Casa Națională de Pensii transmite că pensionarii pot primi sume mai mici decât cele prevăzute în deciziile de recalculare, pentru că pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează.

Instituția transmite că sunt două situații în care pe talonul de pensie din luna septembrie pot apărea diferențe față de decizia de recalculare.

Prima situație se referă la pensiile care, după recalculare, au depășit suma de 2.000 de lei și pentru care s-a reținut 10% impozit.

„Ca şi până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăseşte şi pe talonul de pensie, iar în situaţia în care cuantumul brut depăşeşte plafonul de impozitare – în prezent de 2.000 lei – se menţionează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei este menţionat distinct. Reamintim că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024”, a transmis, joi seara, Casa Naţională de Pensii.

A doua situație în care pensionarii ar putea să primească mai puțini bani decât în decizia de recalculare este cea în care deciziile de recalculare au fost emise după ce au fost trimise spre plată pensiile pentru luna septembrie.

„Astfel, pot fi întâlnite situaţii în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună”, precizează Casa de Pensii.

În aceste cazuri, diferențele vor fi plătite către pensionari „ulterior, inclusiv pentru luna septembrie”, conform aceleiași surse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)